Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

De tunga nationerna marscherar på

av Jonas Dahlquist

EM-kvalet kör vidare under fredagkvällen, och det är lite så här ”mitt i” kvalet som de stora länderna lägger sig i slagläge för att ta sig vidare medan de mindre länderna få se sig ifrånsprungna igen.

Om någon stornation har slarvat bort poäng tidigt i kvalet så vräker de på med allt de har nu för att fylla igen luckan som blivit efter det tidigare tappet, och de som klarat sig utan oväntade poängförluster kör vidare för full styrka för att skaffa sig bredare felmarginaler mot slutet av kvalet.

Jag tror alltså inte på särskilt många överraskande resultat nu under fredagen.

I kvalgrupp C har Serbien gett sig själva en uppförsbacke, som om kaoset på läktarna och i förbundsstyrelsen inte var nog. På planen har de lyckats med konststycket att förlora hemma mot Estland, bland annat.

Som tur är ser deras grupp väldigt jämn ut bakom Italien, så det finns fortfarande ett ytterst realistiskt hopp om att nå andraplatsen för serberna. Idag möter de Nordirland, som förvisso ligger före Serbien i gruppen trots att de spelat en match mindre, men som jag ser det så ska Serbien vara stora favoriter på hemmaplan.

Dels tycker jag att de rätt och slätt har mycket bättre spelare, dels är Nordirland inget vidare bortalag. Dessutom har Serbien större rutin av att ta sig vidare från mästerskapskval. De vet vad som krävs, och idag krävs det seger. Det bör de klara av också.

Serbien – Nordirland
1: 1,61
X: 4,00
2: 7,60

Grupp I så. Spanien har världens bästa landslag. Matchen spelas i Granada, där Spanien har spelat fem landskamper genom tiderna och vunnir samtliga utan att ens släppa in ett mål. Spanien vräker in mål i gruppen, och ångar förstås vidare mot möjligheten att försvara sitt EM-guld från 2008. Tjeckien är inte lika bra som i slutet av 1990-talet, och ska helt enkelt inte innebära några problem för Spanien. Hade matchen spelats i Prag hade 1,26 i odds på seger för Spanien varit normalt. Nu tycker jag att det är en gåva. 26% i ränta över ett par timmar, liksom…

Spanien.jpg

Det känns som att man kanske ska spela på att Spanien vinner OCH håller nollan (odds: 1,86) för att det ska bli lite spänning i det hela.

Spanien – Tjeckien
1: 1,26
X: 6,20
2: 17,50

När Österrike och Belgien möttes i den förra omgången i Grupp A blev det 4-4. Inget vanligt resultat i en EM-kvalmatch mellan två hyfsat jämna länder, direkt. Österrike har nu hemmaplan och det bästa utgångsläget i gruppen av de två. Det gäller bara att hålla Turkiet bakom sig också, seriesuveränerna Tyskland kommer det inte gå att göra något åt.

Belgien har länge haft en spännande generation spelare på gång, men här ser det alltså kört ut redan efter fyra matcher. Eller…? Njae, de två förlusterna har kommit hemma mot Tyskland (inget konstigt i det) och borta mot Turkiet (inte heller upprörande). Sedan har vi krysset mot Österrike senast (en liten missräkning, kanske) och en vinst borta mot Kazakstan (enligt planerna). Belgarna har alltså haft ett svårt spelschema, och fyra poäng på de här fyra matcherna är rätt så okej, trots allt.

BelgienÖsterrike.jpg

Österrike har sju poäng på bara tre matcher, och det låter förstås bra – men de två vinsterna har kommit hemma mot Kazakstan och hemma mot Azerbajdzjan. Dessutom fixade de krysset mot Belgien i den 93:e matchminuten… Klart mycket enklare motstånd för Österrike än vad Belgien har haft hittills, hur som helst. Jag tror att saker och ting ordnar upp sig lite för belgarna ikväll. De ska vara bättre.

Österrike – Belgien
1: 2,48
X: 3,55
2: 3,15

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB