Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Fyra topplag på bortaplan, men bara två bortasegrar

av Jonas Dahlquist

Premier League erbjuder fyra matcher där en tvåa borde vara utgångstipset i nio säsonger av tio möjliga. Frågan är bara om den här säsongen är den ”tionde” eller inte?

Ska man till exempel titta på hur det har gått för Manchester Utd i deras matcher mot West Ham de senaste fem mötena så är resultaten tydliga – fem segrar och inte ett enda insläppt mål. Wayne Rooney brukar trivas lite extra mot The Hammers, han har gjort fem mål på sina åtta senaste matcher mot Londonklubben.

Nu råkar ju Man Utd inte vara som tidigare år på bortaplan, trots att de är serieledare. Det har blivit väldigt många kryss, och det har sett särskilt knackigt ut mot lag som de egentligen borde slå enkelt (tänk bara på matchen mot Wolves). Dessutom har West Ham fått hyfsad fart framåt efter januarivärvningarna av Tomas Hitzlsperger och Demba Ba, där den senare gjort fyra mål på sina fyra PL-starter.

Möjligheten finns definitivt för West Ham att knycka en poäng här.

West Ham – Manchester Utd
1: 4,80
X: 3,90
2: 1,84

Chelsea gör allt som oftast processen kort med Stoke. Sju raka segrar i ligan och cupen gör att den senaste Stokeframgången mot just Chelsea kom i ligacupen 1995. Chelsea är också ur den formsvacka som de var inne i oväntat länge, med onödiga poängtapp både i slutet av 2010 och i början av 2011. Nu har de sex segrar på de åtta senaste i ligan, och bara i mars har de slagit både Man City och Man Utd samt gått vidare till CL-kvartsfinal.

Stoke har å sin sida den mediokra raden 2-1-5 på de åtta senaste i ligan, lite så där som det brukar bli när ett mittenlag inser att de fixat nytt kontrakt relativt tidigt på säsongen.

Nu har Stoke inte varit lika bra som vanligt på hemmaplan, men de är ändå väldigt starka på Britannia Stadium. De har vunnit åtta av 15 hemmamatcher och har den finfina målskillnaden 24-15 där. Chelsea har samtidigt förlorat fem och kryssat fyra av sina 15 bortamatcher. Det är okej om man jämför med ett mittenlag, men ska man vinna Premier League duger det faktiskt inte.

Precis som mellan West Ham och Man Utd tycker jag att det finns risk/chans för att det på pappret bättre bortalaget tappar poäng här.

Stoke – Chelsea
1: 6,00
X: 3,80
2: 1,74

Uttrycket ”Bogeyteam” känns mer eller mindre försvenskat numera, och det innebär ju ett lag som ett annat lag har synnerligen svårt för. I West Bromwichs fall heter det laget Liverpool, och just de två möts på The Hawthorns i helgen.

Liverpool har nämligen vunnit samtliga möten med West Bromwich i Premier League (nio stycken), och de har aldrig släppt in ett enda mål. Dessutom är de i en riktigt bra form för tillfället, med sex vinster på de åtta senaste i ligan – och jämför man det med West Broms enorma oförmåga att vinna matcher (fem kryss och en förlust på de åtta senaste) så känns tvåan på Liverpool verkligen som ett glasklart alternativ. Oddset på bortaseger är just nu hela 2,46, så om ni tror på ovanstående rader så är det ytterst spelbart.

Visste ni förresten att West Bromwich har satt ett Premier League-rekord den här säsongen? De har misslyckats med att hålla nollan i 28 raka ligamatcher. Förmodligen blir det 29 nu.

Finns det något som talar för West Bromwich då? Njae, det skulle väl i såna fall vara det enorma revanschbegär som Roy Hodgson borde ha. Annars ingenting.

West Bromwich – Liverpool
1: 3,25
X: 3,45
2: 2,46

West Bromwich håller nollan?
Ja: 3,75
Nej: 1,32

Egentligen trodde jag att Roberto Martinez intåg i Wigan skulle innebära en stor skillnad, men när man nu med facit i hand 18 månadare senare kan utvärdera det hela så ser man att de egentligen är samma klubb som de har varit sen de gick upp i Premier League. Jag gillar Martinez, men tror att de åker ur.

Tottenham har bara förlorat två av sina nio senaste bortamatcher och gör en hel del mål, och mot Wigan brukar framför allt Jermain Defoe smälla in bollen. Tio mål på sina tio senaste matcher gör att Defoe kommer att hamna i fokus om han spelar.

Wigan har bara vunnit fyra av sina 16 hemmamatcher, som de dessutom har släppt in hela 31 mål på. Det är direkt dåligt.

En annan detalj är att Tottenham inte bryr sig om huruvida de släpper in ett eventuellt tidigt mål eller ej – de är det lag som vänt underläge överlägset flest gånger den här säsongen. Så även om Wigan gör 1-0 är tvåan det definitiva tipset från mig här.

Wigan – Tottenham
1: 3,30
X: 3,40
2: 2,48

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB