Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Klassikermöte i London

av Jonas Dahlquist

Även om Arsenal och Liverpool låtit bli att vinna titlar de senaste åren känns ändå mötet mellan lagen som ett av de tre största på de brittiska öarna. Men det är inte bara där det finns intressanta spel att finna, jag tittar närmare på Birmingham, Everton och West Ham också.

West Ham – Aston Villa borde egentligen vara en match mellan ett mittengäng och ett Europa League-gäng, men den här säsongen handlar det istället om ett bottenmöte. Mycket beroende på Aston Villas usla bortaspel under säsongen – de har bara vunnit två av sina 16 bortamatcher i ligan, och rent generellt har Gerard Houllier inte fått ordning på dem sedan han tog över i höstas.

Hammers har legat nere i botten hela säsongen, och jag tror – paradoxalt nog – att det kan vara till deras fördel. Medan Villa snarast bör vara indignerade och förvånade över sin prekära tabellplacering så har West Ham hunnit förbereda sig på en streckstrid i sju-åtta månader. En sådan insikt kan faktiskt ge ett lag övertaget i en match av den här typen.

Aston Villa har bara hållit nollan i två av sina 22 senaste ligamatcher, och West Ham brukar vara bra mycket bättre på hemmaplan än vad de visat hittills under säsongen. Det finns ett bra hemmaspel gömt någonstans i den där truppen. Jag tror att de plockar fram det här. Jag utgår från kryss, men glider mest över åt en etta.

West Ham – Aston Villa
1: 2,38
X: 3,45
2: 3,35

Everton gör en ganska så klassisk ”Evertonsäsong”, vilket innebär att de startar dåligt (med massor av skador) för att sedan – när de ser ut att bli ett lag för nedre mittenregionen – sätter igång på allvar för att till slut hamna sexa-sjua ungefär. Det känns som själva definitionen av Everton, faktiskt.

Nu har de raden 5-2-1 på sina åtta senaste ligamatcher, och på Goodison Park har de inte förlorat en PL-match sedan i november.

Blackburn har å sin sida gjort det hyfsat sedan Sam Allardyce märkligt nog fick lämna klubben, men bortaspelet är inte något vidare. De har bara plockat en pinne av 18 möjliga på sina sex senaste bortamatcher i ligan. Blackburn är även det lag som släppt in flest mål av alla på bortaplan, 38 stycken på 16 matcher. Det är inte bra.

Jag tror stenhårt på Everton här, och tycker att oddset känns riktigt angenämt.

Everton – Blackburn
1: 1,73
X: 3,80
2: 6,00

Steve Bruce är en sådan där tränare som jag inte blir klok på. Han gör nämligen likadant med alla sina lag – i såväl Wigan som Birmingham och nu i Sunderland så plockar han relativt snabbt ihop tillräckligt med poäng för att hänga kvar, och så snart kontraktet är säkrat (oavsett om det är i december, februari eller april) så slutar hans lag att vinna.

På de åtta senaste ligamatcherna har Sunderland tagit en (ja, ni läste rätt – EN) poäng. Målskillnaden är makabra 7-21, och det som såg ut att kunna bli en meriterande sjätte-, sjunde-, eller åttondeplats lär nu bli en baksmälledoftande fjortondeplats. Typ.

Nu möter de Birmingham på St Andrews, och de sex senaste mötena mellan lagen där har slutat med tre segrar för Birmingham och tre kryss. Med den enkla statistiken är 1X rätt utgångstanke, och så tycker jag också att den allmäna känslan är.

Jag klämmer till med en Birminghamseger, trots att jag ändå tycker att Sunderland har större potential och i grunden bättre spelare.

Birmingham – Sunderland
1: 2,28
X: 3,40
2: 3,60

Jahapp, så var det då det här med Arsenal-Liverpool. Jag ser förstås fram emot att se Andy Carroll vs Arsenals överskattade mittbackar samt att se Robin van Persie mot Liverpools exakt lika överskattade diton. Visste ni förresten att mötena mellan Arsenal och Liverpool är de som bjudit på flest hattrick i PL-historien? Bra odds på att det händer igen.

Hattrick i matchen
Ja: 10,00
Nej, 1,03

Det lutar mest åt att det blir en Arsenalspelare som gör det där hattricket i såna fall, för Arsenals defensiv har ändå fungerat hyfsat på hemmaplan den senaste tiden. På de sju senaste PL-matcherna på The Emirates har Arsenal bara släppt in ett enda mål. Det ger förstås stort självförtroende här.

Arsenal håller nollan
Ja: 2,54
Nej: 1,58

Det blir väldigt ofta kryss när de här lagen möts (fem av de sju senaste), och vinner något av dem så är det Arsenal. Liverpools säsong har varit över sedan den började, men de har lyckats vinna på pappret svåra matcher samtidigt som de verkar kunna förlora mot Macclesfield vilken dag som helst.

Jag tycker att kryssdoften nästan är en stank. Men om någon vinner så är det Arsenal, och då gör van Persie hattrick. Så där ja! Kan man helgardera sig mer än så…?

Arsenal – Liverpool
1: 1,77
X: 3,90
2: 5,30

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB