Sportspelsbloggen

med Jonas Dahlquist

Startsida / Inlägg

Två vägskälsmatcher i Allsvenskan

av Jonas Dahlquist

På engelska brukar de säga ”make or break”, och det finns inget riktigt bra ord för det på svenska. Kanske ”vägskälsmatch” är det bästa, för AIK, Kalmar, Örebro och Norrköping står just vid någon sorts säsongsvägskäl just nu.

Kalmar och AIK ska bestämma sig för om de är topplag på riktigt, eller om de bara är plats 4-8. Örebro måste bestämma sig för något liknande, medan IFK Norrköping måste bestämma sig för om de är en bra och stabil nykomling eller om de bara var vassa i inledningen, som så många andra nykomlingar har varit före dem.

Vad gäller Kalmar – AIK så har småläbnningarna varit fläckfria på nya Guldfågeln Arena. Fyra matcher har gett fyra segrar och målskillnaden 9-3, och det har inte bara varit mot sämre motstånd (Djurgården, Syrianska) utan även mot riktigt bra och spelskickliga diton (Elfsborg, Häcken).

Att det är AIK som är på besök tror jag bara att Kalmar som lag tycker är kul. AIK är på något sätt antitesen till KFF, varumärkesmässigt. Båda klubbarna kommer att försöka dra nytta av detta.

AIK:s ”störst, bäst och vackrast”-framtoning fick sig dock en knäck efter 0-2 mot Gefle hemma på Råsunda senast. Den såg jag inte komma, särskilt inte efter det att AIK gjort en strålande laginsats mot Helsingborg, när de ju vann trots en man mindre på planen i en timme.

AIK har inte vunnit borta ännu, och jag tror att de får svårt här igen. Kalmar är Gefle 2.0, och eftersom AIK hade såna vansinniga problem med Gefle blir det inte lättare här.

Kalmar-AIK
1: 2,02
X: 3,55
2: 4,10

Örebro SK gjorde en kollektiv Gert Fylking efter matchen mot GAIS senast, då de ”äntligen!” fick lite utdelning framåt. Det var verkligen dåligt med det ett tag. Nu har högt siktande ÖSK redan skaffat sig ett halvtaskigt läge i tabellen, så det krävs 3-4 raka segrar för att snacket om topp tre ska kännas realistiskt igen.

Då är nog IFK Norrköping en lämplig motståndare, för som de uppträdde i Södertälje mot Syrianska i söndags såg det ut som att de v-i-l-l lira i Superettan igen. Nu har de bara tagit en poäng på de fyra senaste Allsvenska omgångarna, och på dessa matcher har de släppt in tio mål! Det är inget annat än svängdörrar, det.

Många av de Allsvenska lagen pendlar rejält i sina prestationer. Två bra matcher här, två usla där, och man vet inte från gång till gång vilka som är i form eller inte. Jag tycker att IFK Norrköping och Örebro är undantagen från detta. Peking började bra, men nu är de dåliga. Örebro började knackigt, men senast fick de någon sorts svar på hur bra de är.

Detta tror jag fäller avgörandet. ÖSK ska ha högre klass på sitt spel och sina spelare, och jag utgår från en tvåa på Nya Parken.

IFK Norrköping-Örebro
1: 2,98
X: 3,45
2: 2,56

Samtliga odds kommer från Betfair.com.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB