Startsida / Inlägg

Fyra plus tillägg

av Jimmy Stålnacke

Direkt efter Simon Bertilssons tackling på Jonas Berglund gick jag ut på Twitter och förespråkade en lång avstängning. När domen i dag kom stod det klart att Brynäsbacken får vila i fyra matcher och dessutom böta för tre. Sju totalt alltså.

Jag har efter min hårda dom kikat igenom sekvensen gång på gång och fortfarande tycker jag att tacklingen är jäkligt ful. Därför borde jag ha känt mig nöjd när disciplinnämndens beslut kom i dag.

Men det gör jag inte. Jag är inte tillfreds med situationen fast jag borde vara det. Fyra plus tre är ju en lång avstängning och helt i linje med det jag krävde. Ändå kan jag inte riktigt slappna av.

Anledningen? För att straffet är gigantiskt mycket hårdare denna gång än vad det var när Jimmie Ölvestad hoppade in en tackling på Mattias Persson.

Hade ambulansen kommit, hade trycket från media varit lika hårt, hade domen mot Ölvestad också skruvats upp. Det är jag övertygad om.

Och så kan vi inte ha det. Disciplinnämnden ska inte kunna påverkas av vad tidningarna skriver utan de ska bedöma situationen utifrån just situationen och inte vad som står eller sägs dagen efter. Dessutom ska det inte behöva ta sån här tid för dem att komma med ett besked.

Däremot kan jag tycka att straffet är rätt rimligt, men då skulle Jimmie Ölvestad ha bestraffats tuffare och Christian Söderström skulle fått en betydligt lindrigare påföljd.

Med det facit i hand står inte detta straff i proportion till brottet. Fast jag hävdar att det är de två tidigare domarna som är felet. Jag tror helt enkelt inte disciplinnämnden tänkte ett steg längre och funderade på hur de skulle förhålla sig i framtiden.

Jimmie Ölvestad skulle enligt min syn haft det tuffaste straffet av de här tre ”brottslingarna” och Christian Söderström det snällaste.

Fast i de här tre tacklingarna finns det miljoner olika åsikter och alla ser situationerna på olika sätt. Men en sak har vi alla gemensamt – vi kräver en förändring av beslutsfattandet.

In med en svensk Brendan Shanahan, nu!

Mats Sundin? Kenny Jönsson? Nils Ekman? För mig kvittar det, bara personen i fråga följer en röd tråd och delar ut straff som spelarna förtjänar.

Till sist; Det här med hjärnskakningar är på väg att bli sportens död. Vi måste komma till bukt med problemet och än en gång lyfter jag frågan, vad vi ska göra åt det? Jag har tyvärr inget vettigt svar, har ni?

Slutligen: Ska det inte finnas en plan för hur man ska förhålla sig mot fula tacklingar och dylikt innan säsongen startar? Nu får Simon Bertilsson bära hundhuvudet och vara den som disciplinnämnden statuerar exempel på. Hur orättvist är inte det?

/ Stålnacke

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB