Startsida / Inlägg

”Vi måste ta hand om det här själva”

av Jimmy Stålnacke

Det blev ju en något kaosartad kväll i Coop Arena i går där Andreas Jämtin först sänkte Daniel Mannberg för att sen få en civilklädd Cam Abbott efter sig vid omklädningsrummet.

Jämtins armbåge är inte så mycket att säga om. Han dumpar pucken och sekunden efter tacklar Luleås junior honom. Jämtin skyddar då sig själv på ett sätt som kommer att bli bestraffat. Något annat är väl otänkbart med tanke på att den tar i ansiktet och att den i reprisform ser ut att vara mer för att skada än att skydda sig själv.

Sen behöver inte grundtanken vara så. Alla som har spelat hockey vet att allt blir reflexmässigt när något oväntat dyker upp och det kan mycket väl vara så att han bara försökte försvara sig. Men det mildrar som inte omständigheterna, utan en armbåge är en armbåge och kommer att bestraffas för just en armbåge. Dessutom är den inte vacker överhuvudtaget och han verkar i dag inte ångra sig desto mer.

Ska vi säga tre plus en? Möjligen någon till eftersom han är en återfallsförbrytare som det så vackert heter.

Och Cam Abbott då? Det borde ju åtminstone kunna bli lite böter.

Efteråt pratade jag en lång stund  med Luleås kapten Niclas Wallin. Med tio år i NHL har han så klart mycket erfarenhet och har sett det mesta.

– Det är riktigt fult och det är återigen en sån grej som vi spelare som har ansvaret. Disciplinnämnder och böter hit och dit verkar inte folk bry sig om. Den här killen har ju varit avstängd förut också, såna grejer verkar inte ta på de här killarna, sa han och fortsatte:

– Vi spelare måste ta hand om det här själva, den respekten måste vi ha mot varandra. Det händer i bland saker, att det kommer en armbåge… men den här är solklar. Han siktar ju. Sen vet jag inte vad Jämtin tänkte, det kanske inte var meningen att den skulle ta så högt. Men det ser riktigt illa och fult ut.

Och sen kom vi in på hur det är i NHL.

– Jag har sagt det förut, jag är ingen fajter eller nåt sånt, men sånt här händer inte. Det rensas bort. Eller, det händer ju ändå där borta men då är det killar som får betala priset sen när de kommer tillbaka efter avstängning, då står det en där. Då får man se hur tuff de är… om du förstår vad jag menar?

Läser jag mellan raderna i Wallins sista citat så kommer åtminstone jag fram till att han vill släppa nävarna lite friare. Men det är bara hur jag tolkar snacket, Wallin själv nämner ju aldrig det…

Fotnot; Jag har nu studerat tacklingen ytterligare några gånger och Jämtin sätter till och med kraft i själva armbågen. Då har jag svårt att se att den ”bara är för att skydda sig själv”. Den är så klart inte snygg någonstans men det lär ändå bli typ tre plus en eller liknande.

/ Stålnacke

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB