Stockholms lyxigaste julbord hittar du på vackra Operakällaren, signerat den kända kocken Stefano Catenacci.
Det är ett traditionsenligt julbord av yppersta klass. Nytt för i år är att julbordet kommer att serveras som en avsmakningsmeny, en del är buffé och en del serveras på tallrik.
På menyn hittar du hummer, sill, strömming, kallskuret, lutfisk, kalla fiskar, skaldjur och massa annat gott. Avslutningsvis ett gigantiskt dessertbord med allt man kan önska. Alla desserter bakas i Operakällarens konditori på Operan. Princesstårtan på bilden nedan har en smak av lakrits och hallon, så gott!
Julbordet serveras 27/11 – 24/12.
Priset ligger på 1 000 kr för lunch och 1 250 kr för middag.
Lokalen och utsikten är helt fantastisk, det blir inte finare än såhär. Operakällaren har funnits sedan 1787, bara att gå in i matsalen är en upplevelse i sig.
Restaurangen har en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin och är även medlem i ”Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité” – en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Från och med idag till lördag kan du njuta av pintxos signerade Bar Zeruko på Boqueria Torg.
Pintxosproffsen från mytomspunna Bar Zeruko i San Sebastian intar stockholmskrogen och gästar menyn med flertalet varianter pintxos.
Ända sedan starten, för drygt 30 år sedan, har Bar Zeruko tagit smårätterna pintxos till en helt ny nivå och idag vallfärdar både lokalbefolkning och turister till den prisbelönta restaurangen i San Sebastián.
Här är några av Bar Zerukos signaturpintxos som finns på menyn:
Tosta de Bogavante (toast med nystekt lättrökt hummer, aioli, örtolja)
Bacalao Ahumado (rökt bacalao på minigrill)
Canelón Foie Gras (anklevercannelloni med sherrygelé)
Jag och en kompis gick och pratade om att det inte är helt lätt att hitta bra ställen runt shoppingstråken när man är sugen på något gott och prisvärt.
Här kommer tips på några av mina favoriter.
Sally Voltaire & Systrar
Stockholms bästa kafé/restaurang enligt mig.
Här finns ett brett utbud av rätter och fika.
Vällagat, spännande smaker med grönsaker i fokus. Det finns alltid flera rätter på menyn, några som byts dagligen.
Sallader, soppa, mackor, saffransbullar och rawfood-bollar är lite av det som serveras på den här pärlan.
Beställer du sallad ingår jättegott bröd och hummus till, missa inte det.
Stort ställe som ligger på Åhléns City (plan 2).
Det finns gott om sittplatser och är väldigt barnvänligt. http://www.sallyochsystrar.se/
K25
En food court på Kungsgatan mellan Hötorget och Stureplan.
Här finns många prisvärda och goda alternativ för lunch och middag.
I K25 finns Vigårda (burgare), Panini, Sushi Devil, Snack Bar (kebab), Zócalo (mexikanskt), Yoi (asiatisk snbbmat), Bejing8 (dumplings) och flera andra ställen.
Perfekt när man är ett sällskap med många viljor. http://k25.nu/
Blueberry lifestyle
Passar för dig som vill äta eller fika med lite hälsosamma alternativ.
Här finns wraps, sallader, smoothies, rawfood-fika, varma drycker och annat gott. Blueberry finns vid centralen, Norrmalmstorg, Drottninggatan, på NK, Grevturegatan och på några andra adresser.
Det är lite mindre ställen och passar när du vill äta något snabbt. http://www.blueberrylifestyle.se/
Urban Deli Sveavägen
Saluhall, restaurang, kafé, salladsbar och bar. Här finns något för de flesta.
Öppet alla dagar i veckan från 07-01, hit kan du gå för frukost, fika, lunch, middag eller barhäng.
Stort ställe med skön atmosfär, nästan lite New York-feeling över det hela.
http://www.urbandeli.org/sveavagen/
Frantzén på NK
På plan 4 på NK ligger tre restauranger som drivs av den kända kocken Björn Frantzén.
En är lite dyrare och är kanske inte ett alternativ för en enklare måltid.
Men Botanique och Nordiska Kantinen är två riktiga pärlor.
På Botanique serveras sallader med spännande smakkombinationer.
Salladerna kostar mellan runt 130 kr.
Nordiska Kantinen erbjuder vällagad och god husmanskost. Kött, fisk, vegetariskt och soppa finns alltid på menyn.
Perfekt när man vill få en smakupplevelse för en mindre summa pengar. https://www.nk.se/stockholm/frantzens-meny/
Gillar du drinkar? Då kan jag rekommendera att gå förbi Svartengrens på söndag.
De har bjudit in Sean Muldoon och Jillian Vose från världskända baren The Dead Rabbit i New York som senast i somras vann priset världens bästa bar på cocktailmässan ”Tales of the Cocktail”. De kommer servera drinkar från deras prisbelönta drinklista hela kvällen, eller så länge lagret räcker.
Svartengrens har öppet som vanligt mellan 17-01, de erbjuder drinkbord i matsalen från klockan 21. Du kan boka genom att ringa 08 – 612 65 50.
För er som vill äta serverar Svartengrens söndagsfat i baren för 295 kr, ett urval av deras kött för kvällen tillsammans med en uppsjö av såser & tillbehör.
Då kan jag tipsa om att boka bord på Strandvägen 1 nästa vecka. 16-22 november har menyn fokus på tryffel.
Menyn hämtar inspiration från tryffelns hemvist i Piemonte, men även från personliga favoritkombinationer som personalen på Strandvägen 1 hittat genom årens lopp.
– Idén kommer kort och gott från att vi älskar tryffel och att vi vill bjuda på vällagad, rak och ärlig mat där råvaran står i centrum, säger Mattias Berggren som är kökschef.
Dessutom har sommelieren Jesus Lappalainen bunkrat upp med Barolo- och Barbaresco-viner som passar lite extra bra till tryffeln.
Jag längtar!
Har du inte möjlighet att besöka Strandvägen 1 under tryffelveckan kan jag rekommendera att gå hit en annan dag. Strandvägen 1 är ett mycket trevligt ställe med flera goda rätter på menyn. Priserna för en varmrätt ligger på mellan 135-365 kr. På bilden – deras goda omelett med lax och spenat, serveras under hela dagen.
Restaurangen ligger med vacker utsikt över Nybrokajen.
Söndag = pizza.
Om du inte har vart på Giro har du missat något. Pizzorna som serveras här är magiska och något utöver det vanliga med spännande smaker och fräscha råvaror. De har även det bästa glutenfria brödet i stan.
Giro är en fin restaurang med en snygg och trendig inredning. Perfekt ställe att hänga på med vänner och familj, innan en kväll på stan eller bara en söndag som denna.
Vad passar då bättre än tips på barer? Här kommer en lista med några av Stockholms bästa.
Nytorget 6, Södermalm – Underbar miljö och grym mat. Hit går du för den trevliga stämningen och för den goda maten.
Morfar Gingko, Södermalm – Grym bar, nattklubb på helgerna och trevlig restaurang. Perfekt ställe för dig som vill vara på ett och samma ställe hela kvällen.
Folkoperan, Södermalm – Här hittar du god cava för 59 kr glaset. Bara det är värt ett besök. Ett tips är att gå hit och äta efterrätt och dricka bubbel.
Tjoget, Hornstull – Här serveras magiska drinkar. Gillar du vin kan du kila in i vinbaren.
Orangeriet, Kungsholmen – Skönt ställe och passar för dig som vill sippa på en drink i en avslappnad miljö med utsikt över Södermalm.
20hundra5, Vasastan – Ett mysigt litet ställe med goda drinkar och skönt häng. Dejtingvänligt!
Tranan, Vasastan – En bar med bra drag, passar för dig som vill dricka öl och vin med polarna och komma i stämning inför kvällen.
Riche, Östermalm – Alltid ett säkert kort. Här är det alltid bra drag och en skön vibb. Ligger perfekt i händelsernas centurm.
Nosh and Chow, Stureplan – Snygg miljö, goda drinkar och en festlig stämning. Perfekt innan en helkväll på stan.
Foto på en smarrig drink från 20hundra5. Trevlig kväll!
Idag släpptes nästa kockduo som kommer att finnas på Teatern i Ringen när de öppnar i december.
Det blir den fantastiska duon från restaurangen Nook, Claes Grännsjö och Alexander Bäckman.
De kommer att servera mat med smak och inspiration från asiatisk street food. På menyn kommer det att finnas banh mi (vietnamesiska baguette) och steam buns (ångade bröd med sidfläsk). Två av de godaste rätterna jag vet.
Blir du sugen redan nu kan jag varmt rekommendera att kolla in Nooks restaurang på Södermalm innan de öppnar på Teatern. De serverar två olika tre-rätters för 350 kr eller 400 kr. Att äta här är en smakupplevelse!
I veckan öppnade Hälsocaféet på Hornsgatan 61.
Hit kan du gå om du vill äta en god sallad, nyttig frukost eller fika.
På menyn finns chia pudding, Acai Bowls, bananpannkakor, wraps och massa annat gott.
En stor del av det som serveras är vegetariskt, ekologiskt och fritt från raffinerat socker, gluten och laktos.
Det är ett stort ställe med en trevlig och ljus miljö. De har en stor innegård som kommer att vara öppen under sommaren.
Öppet alla dagar i veckan från morgon till kväll. http://halsocafet.se/
För några veckor sedan var jag på en föreläsning om ekologisk kyckling på mitt favoritställe Paradiset. För er som inte har vart på Paradiset än kan jag verkligen rekommendera att gå hit. Paradiset är Sveriges största ekologiska matbutik, 1600 kvadratmeter shoppingglädje. Ofta är Paradisets frukt och grönt billigare än i vanliga matbutiker och det smakar mycket mer.
På första våningen har de en deli där du kan köpa med dig mat. Här hittar du allt från hummus och skagenröra till rostade rotfrukter med ost. Det är ett av mina absoluta favoritställen för take-away.
På plan två har de en food court, här finns street food, glass, ekologisk alkohol och annat gott.
Bild från delin på plan ett
Reko som säljer krav-märkt kyckling hade en föreläsning på Paradiset. De berättade att vi svenskar äter 85 miljoner kycklingar varje år och av de är bara 0,2 % ekologisk kyckling.
Rekos kycklingar lever fritt i stora stall med möjlighet att när som helst gå ut i en stor trädgård. Kycklingarna växer upp långsamt i sin egen takt, de lever länge och äter ett reko ekologiskt foder fritt från antibiotika och GMO-manipulerade växter.
Så byt till krav-märkt kyckling nu.
Rekos produkter hittar du i ekologiska matbutiker och i många vanliga matbutiker. Hittar du inte på hyllan så fråga personalen.
Paradiset ligger vid Mariatorget på Södermalm. De har öppet alla dagar 9-21. Kolla in http://paradiset.com/
Bakom STOCKHOLMFOOD står
Rebecca Brage. En foodie från Stockholm
som älskar att äta ute.
Under 10 år har Rebecca vart en flitig
besökare på Stockholms restauranger. I
april 2014 bestämde hon sig för att börja
dela med sig av sina tips och startade
STOCKHOLMFOOD på Instagram.
På STOCKHOLMFOOD får du tips på allt
från foodtrucks till finare restauranger.
Alla ställen Rebecca skriver om är
ställen hon själv älskar. Fokus ligger på
mat med bra råvaror och som ger en
smakupplevelse.