Låt oss göra 2016 till det året då det blir trendigt att be om doggybag från restauranger. Vi svenskar slänger så otroligt mycket mat.
Många skäms över att be om doggybag. Men då kan jag säga att det är tvärt om, det är coolt. För vem vill slänga en god måltid man har betalat pengar för? Även om det bara är lite kvar kan det vara mellanmål till nästa dag.
När jag var på Farang i veckan orkade jag halva varmrätten. Jag bad om doggybag på det som var kvar och hade världens lyxigaste lunchlåda dagen efter.
Let’s do it!
#doggybagtack
Jag invigde med musslor och fisk- och skaldjurssoppa på Kaferang, ett mysigt litet ställe vid Nytorget på Södermalm.
Det kändes nästan för bra för att vara sant när notan kom och två rätter kostade 200 kr. Vanligtvis brukar två rätter gå loss på minst 380 kr en middag ute.
Under Krogveckan kan du äta två rätter 200 kr eller 300 kr på ett hundratal olika restauranger runt om i Sverige. Perfekt för dig som älskar mat och vill testa nya restauranger.
I samarbete med Bookatable kan jag berätta att det bara är 3 dagar kvar tills Krogveckan äntligen drar igång!
Krogveckan pågår fre 29/1 – 14/2 (alla-hjärtans dag). Det är väldigt många bra restauranger med. Alla restauranger har samma erbjudande, två rätter för 200 kr eller för 300 kr. På vissa restauranger gäller varmrätt och förrätt, på andra kan du välja varmrätt och efterrätt. Klickar du på ”meny” under varje restaurang så ser du vad som serveras under Krogveckan.
Jag kan rekommendera att boka bord om du inte redan har gjort det, mycket har redan bokats. Här kan du kolla alla restauranger, menyer och boka bord http://www.bookatable.se/krogveckan
Enjoy!
En av restaurangerna som är med är mysiga Primo Ciao Ciao på Hantverkargatan.
På Hornsgatan 39 ligger Gamla Amsterdam. Det här kan vara det mysigaste stället på Södermalm. Gamla Amsterdam är en ostbutik och en ostbar, drömmen för alla ostälskare! Butiken har funnits i 8 år och baren öppnade i oktober förra året.
När man kliver in möts man av en fantastisk ostdoft. Ostar är staplade från golv till tak. Först kommer den mysiga lilla bardelen med plats för ca 12 sittande gäster, längst in i lokalen ligger ostdisken.
Börja med att provsmaka alla ostar som är framdukade, det finns alla möjliga sorter. De som jobbar här brinner verkligen för ost och dryck, så låt dem inspirera dig.
När du har testat igenom ostarna kan du beställa. Menyn innehåller inte bara ostbricka, det finns massa härligheter att beställa som getostsallad, soppa, smörrebröd och grillade mackor. Allt med ost på såklart. Populärast är parmesansoppan med varma körsbärstomater och timjan, till det ett ljust surdegsbröd.
Sen är det dags att välja dryck, de har ett bra utbud av både vin och öl. Ett tips är att låta personalen rekommendera vad du ska dricka till för den optimala smakupplevelsen. Självklart finns alkoholfritt.
Schysta priser är det också, maten kostar mellan 59-139 kr. En ostbricka med tillbehör ligger på 120 kr.
Gamla Amsterdam är det perfekta dejtingstället! Passar även för häng med vänner i ett mindre sällskap.
Bästa starten på den här dagen! Började morgonen på ett av mina favoritställen, Snickarbacken 7. Stockholms absolut coolaste café. Lokalen liknar ingen annan i Stockholm, när man kliver in här får man en känsla av att vara i Berlin för en sekund.
Snickarbacken 7 serverar frukost, fika och lunch. Mackor, chiapudding, fräscha sallader, matcha latte och annat gott.
Den här morgonen var det pressfrukost för Josefine Jägers nya boka Flora. En fantastisk bok om växtbaserade drycker och dess inverkan på kroppen och sinnet. Josefine har tidigare släppt en bok som heter Hello Green, en populär bok som finns i många hem.
Floraboken innehåller härliga recept på nötmjölk, smoothies, shakes, juicer samt matiga inslag som granola, chiapudding och krämig cashewnötsglass. På frukosten fick vi några smakprover ur boken och allt var så gott! Älskar vad man kan göra med växtbaserad mat och vilka smaker som går att få fram.
Jag önskar att Josefine hade ett eget café eller en restaurang där det gick att köpa hennes mat och dryck, även om jag ser fram emot att börja laga mig igenom alla recepten hemma.
Fikasugen? Kolla in Bröd & Salt.
Ett bageri som bakar allt i stenugn och levererar ut färskt varje dag.
Bröd & Salt är kända för sin mandelbulle. En ljuvlig liten bulle med mandelmassa, mandelcrème, kanel och kardemumma. Rekommenderas varmt vid beslutsångest.
Nu när semmelsäsongen är igång är butikerna fyllda med semlor. Traditionella semlor och semmelwraps. De är ett av få ställen som både har gluten- och laktosfria semlor.
Förutom fika serverar Bröd & Salt frukost och enklare lunch i form av sallad, mackor och surdegspizza.
Kolla in http://www.brodsalt.se/index.html för mer info och adresser.
Förra veckan åt jag lunch på ett ställe som heter KRUBB. Den här lilla pärlan är specialiserad på finkorv och öl, men har även några smarriga sallader på menyn.
Korven på KRUBB är tillverkad av lokala korvhantverkare eller dem själva. Du får tillbehör till som ska lyfta fram det bästa ur varje korv. Ölen är precis som korven noga utvald och de har ett brett ölsortiment som hela tiden förnyas.
Restaurangen ligger i en rund och mysig liten lokal på Kungsholmen. Trots liten yta får många gäster plats utan att det känns för trångt. Sommartid kan du njuta av öl och korv på deras sköna uteservering.
I samarbete med Bookatable tänkte jag berätta att det äntligen är dags för Krogveckan. Som jag har längtat! 17 dagar fyllda med fantastisk mat till bra priser.
Krogveckan går av stapeln den 29/1 och håller på till den 14/2 (alla-hjärtans dag). Alla restauranger har samma erbjudande förutom att det skiljer en hundring. Du får två rätter för 200 kr eller för 300 kr. Och det är ingen dålig lista med restauranger!
Vill du se vad som finns på menyn kan du klicka på ”meny” under varje restaurang.
Ett tips är att boka bord tidigt på den eller de ställen du vill besöka. Krogveckan är populärt och blir snabbt fullbokat. Du kan redan nu boka bord. Jag var snabb och har redan bokat upp ett ställe.
I början av året är det många som efterfrågar ställen med hälsosam mat. Stockholm är fullt av bra ställen och det finns något i varje stadsdel. Ett av dem är Olssons Juice i Vasastan. Här finns kallpressade juicer, smoothies, raw food och fräscha smörgåsar. Menyn varierar efter säsong och allt är 100% ekologiskt.
Perfekt ställe att börja dagen på eller svänga förbi för enklare lunch.
Öppettider: mån-fre 8-17, lördagar 11-15.
Adress: Odengatan 49 http://www.olssonsjuice.se/
Vi festade loss på en avokadomacka, smoothie och en Açai Bowl med jordnötssmör. Till det varsin hälsoshot för att hålla oss friska i vinter.
Jag kan varmt rekommendera att testa Açai Bowl om du inte redan har gjort det. Açai är ett superbär från Amazonas som innehåller massor av nyttigheter, bland annat massa antioxidanter. Det mixas oftast med banan och lite honung, smaken är söt och god.
Då kan jag tipsa Lily’s Burger som du hittar i Hornsberg på Kungsholmen och vid Nytorget på Södermalm.
Konceptet erbjuder en lekfull 60-talsmiljö med skön atmosfär.
Menyn domineras av amerikanska klassiker och köttet är gjort på 100% svenskt krav-märkt kött.
Jag åt en vegetarisk burgare med ”den fule” – smörstekta kantareller, västerbottenost, tryffelmajonäs och lök. Oh my vad gott det var! Perfekt krispig falafel, mjukt och fluffigt bröd (glutenfritt) tillsammans tillbehören ovan.
Vanligtvis kommer den vegetariska burgaren med inlagd gulbeta, ost och vårlökskräm. Men du kan välja annat till som jag gjorde.
För den törstige finns ett brett utbud av öl och alkoholfria drycker. Deras stora kylar är fyllda med olika ölsorter. Och inte ett hamburgerställe utan milkshakes på menyn, självklart finns det här också. En extra tumme upp för kokosvattnet som finns i kylen.
Något du kanske inte visst om Lily’s är att Joel Kinnaman är en av grundarna. Han brukar hänga på Lily’s när han är hemma i Sverige, bara det kanske är värt ett besök?
Bakom STOCKHOLMFOOD står
Rebecca Brage. En foodie från Stockholm
som älskar att äta ute.
Under 10 år har Rebecca vart en flitig
besökare på Stockholms restauranger. I
april 2014 bestämde hon sig för att börja
dela med sig av sina tips och startade
STOCKHOLMFOOD på Instagram.
På STOCKHOLMFOOD får du tips på allt
från foodtrucks till finare restauranger.
Alla ställen Rebecca skriver om är
ställen hon själv älskar. Fokus ligger på
mat med bra råvaror och som ger en
smakupplevelse.