Startsida / Inlägg

Vad vill ”drömfemman”?

av Jens Jadbäck

”Drömfemman”. Förvisso smickrande men samtidigt fjantigt på något sätt. Varför hamnar Tjuren från Lund alltid i konstellationer med ironsikt smickrande smeknamn?

Nedan finner ni en kommuniké från Mauritz Altikardes där han berättar lite mer om vad vi vill.

Kära pokerspelare,

Denna kommuniké kan uppfattas som en lång sådan, jag ber därför om överseende. Jag skall göra mitt yttersta för att spalta upp det i någon sorts ordning. Pokern är det centrala ämnet i hela kommande text. Det jag kommunicerar ut är också vårt styrdokument och även om i stort sätt allt delas av s.k. ”drömfemman”, så det är initialt mina perspektiv som förmedlas men som delas av många andra. Det har varit tydligt på diverse pokerbloggar och diverse kommentarer under senaste åren.

SVEPOF behövs som en motpol till spelmonopolet och som ett samlat organ för oss pokerspelare. Oavsett nivå, geografisk belägenhet, färg på träningsoverall mm. En ny ”spelallians” skulle bara urholka trovärdigheten för vår samlade önskan (att få spela poker var, när och på vilka nivåer vi vill), ge monopolet mer ammunition och dessutom skapa nya varianter av pokerförbund år efter år initierade av folk som anser att dom kan bättre eller känner sig förfördelade. Kaos alltså.

Det behövs, enligt mig, affärstänk och spelarperspektiv i SVEPOF som baseras på branschkunnande. Inte ett kompisgäng eller bloggare som uttrycker sin vilja att göra något för förbundet, utan någon som har trackrecord av att faktiskt ha gjort något. Alla i vår konstellation har idéer, bara för att vi inte har bloggat om dessa så innebär det inte det att vi inte är idésprutor. Vi är inte bara ja-sägare i vår konstellation, den är dynamisk och vi har haft många diskussioner om det ena och det andra men vi respekterar varandra och varandras motiveringar. Det finns ingen prestige och ingen hemlig agenda. Vi är redan i branschen, vi pitchar inte för ett jobb. Vi kan och vi vill. Nu när det är som sämst vill vi kliva in – inte när det går som bäst. Det innebär inte att vår way or the highway, detta är bara vår vision och en tanke på hur man kan göra. Vi hoppas att fler kan komma med idéer. Jag tror dock att vår konstellation som ändå består av motiverade och branschkunniga individer som sitter på samma ort kan jobba effektivare.

SVEPOF har av olika anledningar inte fungerat som ett samlat organ, mycket på grund av prestige, brist på engagemang, brist på kunskap och egenintressen. Förbundet behöver trovärdighet hos spelarna och resten av pokeretablissemanget. Spelarna behöver en röst som lobbar för våra rättigheter mot makthavarna. SM tillhör spelarna och inte Svenska Spel/statligt organ. Vår hobby, vårt dagliga arbete, omsätter väldigt mycket pengar. Jag tror inte på att ideella tankegångar skall genomsyra förbundet i alla avseenden. SVEPOF skall inte ha ett vinstsyfte till förbundet självt men för medlemmarna. Vinsten behöver inte innebära kapital, det finns andra värden som medlemmarna kan och bör klassa som vinst. Vinst i rätten att få spela turneringspoker på klubbar när man vill på de nivåer man själv vill. Vinst i att få gemensamma rakeback deals på onlinesajter. Vinst i att ha möjlighet att få delta i ett SM på svensk mark utan att behöva känna oro för LI och utan att behöva göra det olagligt.

SVEPOF har möjligheten att, med många medlemmar, verka för spelarnas intressen. Värdet i SVEPOF ligger i antalet medlemmar. Det intresserar spelbolag och det går att ta ett sådant förbund på allvar i debatten kring spelmonopolet. Vi kan i framtiden komma att bli en viktig länk mellan stat och klubbar/spelare och spelbolag när väl avregleringen kommer. För den kommer, det är bara en tidsfråga och hur den nyanseras. Då har SVEPOF ett annat syfte och någon annan sitter vid rodret.

SVEPOFs styrelse är som vilken bolagsstyrelse som helst. Ett företag går igenom olika faser och styrelsen hjälper bolaget på vägen. När styrelsen väl fullgjort sin uppgift fasas ledamöter ut och byts mot nya. Det är så man får ett företag att riktigt fungera och sträva framåt.

Vårt ”styrdokument” är baserat på en behovsanalys jag påbörjade under och efter Malta SM där Silows bloggpost var själva gnistan. Efter att ha vilat ett tag så kändes den klar under Riga SM som var ett totalt misslyckande till många pokerspelares förtret och i vissa fall skadeglädje. Det finns förklaringar till varför det blev som det blev, det är inte min uppgift eller mitt ansvar att redogöra för detta. Det går inte att genomföra ett SM utan förtroende från spelarna och det går inte att genomföra ett SM utan förtroende från spelbolagen. Det blir ett moment 22.

Vi, spelare, vill ha ett välskött SM med många spelare. Bra struktur och en bra venue är en självklarhet. Prestige uppnår vi med spelarantal och med hjälp av den mediafokus som kan skapas av spelbolagens marknadsföring. Spelbolagen vill ha tid att hantera satelliter för att göra en vinst och delvis positionera sig på plats enligt den agenda dom nu må ha. Spelbolagen vill skapa dynamiska upplevelser för sina spelare. Det är därför vi ser fler och fler turneringar och turneringsserier med ett inköp runt 750 euro-1100 euro såsom EMOP och GSOP, Unibet Open, Heureka, Estrella med flera. Lägre inköp lockar flera spelare, paketen blir billigare och man kan ha flera live turneringar kopplade med en rankingserie. Det handlar om att skapa mervärden för lojala spelare som in i sin tur genererar pengar.

Hur som haver finns det mycket man kan diskutera men filosofi och en lång titt i backspegeln är inte formeln för att gå vidare. Vi måste framåt. Men detta är en process, det kommer att ta tid. Arbetet med SVEPOFs slutmål måste bestå av delmål.  Att lobba för avreglering av spelmonopolet eller lättnader av detta och nå till avreglering är inget som skall tas tag i nu. Men det är självklart en vision, förhoppning, och kanske det slutgiltiga målet.

Det första delmålet är att skapa förtroende hos spelarna. Samla spelarna och få dom att bli medlemmar i SVEPOF.

 • Genom att aktivera en relation mellan klubbarna över hela landet når vi till potentiella medlemmar. Det gör man bäst med en ledamot som är klubbansvarig och som själv har erfarenhet av att sköta en pokerklubb. Ganska logiskt. Därför är Andreas mitt första val då hans trackrecord talar för sig självt. Han var med och startade Klubb Parti och senare Krukan. Krukan är idag den största klubben i Sverige, sett till antal medlemmar och en härlig social instans med hög service och kunskapsnivå. Han har alltså bra koll på att starta en liten verksamhet och utveckla den till något stort men framför allt någonting bra. Han kan bidra med allt från ren logistik inredningsmässigt till att kreera roliga turneringsformer för spelarna. Han kan vara bollplank för utveckling av deras verksamhet. SVEPOFs hemsida skall vara en sökmotor för alla klubbar i alla städer/orter med kontaktinfo för medlemmarna. SVEPOF ska bistå med juridisk hjälp och se till att klubbarna har den juridiska kunskap som krävs så att de kan sköta sina klubbar så bra det bara går för då kan vi påvisa hur ofarligt det är. Vi ska hitta sponsorer för nystartade klubbar, hjälpa till med omförhandlingar. Vi vill skapa nationella turneringsserier på klubbnivå. På sikt skapa distrikt och decentralisera förbundet. Jag dyker inte djupare in i det här än så. Jens Jadbäck har gjort mycket för pokern runt om i landet och han är den som öppnar dörren till klubbarna.
 • Skapa ett live SM med många deltagare som är en vecka fylld med event. En folkfest med seriöst inslag av poker i olika former. Jag tror på sänkt inköp till main för att locka fler spelare, jag tror på en ny disciplin ”High Roller” med ett avsevärt högre inköp eller en disciplin för bara spelbolagssponsrade spelare. En vecka som avslutas med en pokergala där man uppmärksammar individer, grupperingar, klubbar och andra eldsjälar för sina insatser under det gångna året. En vecka som man som spelare ser fram emot. En vecka som överlappar till andra nationella/internationella turneringar som garanterar flera spelare till sidoeventen och CG.

Med min roll i styrelsen så sköts scoutning av venue, förhandlingar med hotell, casino och spelbolagen dvs. hela turneringsfasen av mig. För den kunskapen besitter jag idag, det är det jag jobbar med. Finns den kunskapen in-house så tillfaller den vinst som uppstår i gränssnittet till SVEPOF och i förlängningen medlemmarna. Istället för att anlita en extern konsult/företag som tar mellanskillnaden som vinst, får vi (SVEPOF) detta tillgodo istället. Jag är opartisk och har bra relation med de flesta spelbolagen och en trackrecord tack vare PokerEvent. Jag har ingen som helst möjlighet att tjäna grova pengar, vare sig till mig själv eller till något av mina företag tack vare en ev. roll som ordförande. Snarare har jag möjlighet att förlora intäkter på ett misslyckande. Det enda egenintresse jag har är att jag som spelare vill ha ett förbund som agerar för mig, som kämpar för min rätt att gå på klubbar för att spela poker, som ger mig ett bra live SM. Nu kan jag själv bidra med min kunskap för att få igenom mina önskemål och gagna flera likasinnade spelare.

Målen ovan är de absolut viktigaste att börja med.

Öppenhet/Kommunikation

Alla upphandlingar skall ske öppet, medlemmarna skall få veta vad spelbolagen erbjuder för ett online SM, vad live SM är värt för varje enskilt spelbolag. Vad som hänt med tidigare stridskassa behövs forska i.
Enklare saker såsom att ha en fungerande kommunikation mellan medlemmar och SVEPOF är lätt ordnat via aktivt forum på hemsida, FB, Twitter mm. Uppdatera medlemmarna om vad styrelsen gör så fort någonting har gjorts, nyhetsbrev med mera är skött via Lina. Lina som också kan bidra med ett nätverk som få kan matcha i svensk poker. Hon har gjort en hel del för mångfalden i svensk poker redan nu, vilket förhoppningsvis kan komma fram i rätt forum, på årsmötet. Där den avgående styrelsen kan redogöra för turerna i samband med förra årets SM och intentionerna med kommande SM.

Lina har via sin blogg presenterat de övriga och jag ser fördelar med branschfolk i styrelsen. Jens och Rickard är dessutom i grund och botten hängivna pokerentusiaster som jag vet kan skilja på sina roller.

Vad vi saknar är ett namn i rollen spelare/kassör. Geografiskt sett ser jag gärna någon som inte är fr. Stockholm då denna ”tjänst” innebär komma med input kring spelarperspektivet, hantera medlemsregister och vara kassör.

Extern styrgrupp

Bestående av individer med geografisk spridning som jobbar ideellt för att kommunicera ut SVEPOFs agenda på ”gatunivå”, agerar bollplank när motioner/propositioner skall exekveras. Här finns många namn och förhoppningsvis så accepterar dom en inbjudan eller att dom själva anmäler sitt intresse. Så styrdokumentet är egentligen en ”att göra lista”. Det finns många personer som har tyckt samma sak och som säkerligen tänker på fler saker. Skillnaden mellan dom och oss är att vi kan genomföra dessa punkter och troligtvis rätt så omgående. Därför att vi har en trackrecord som påvisar detta, är samkörda och motiverade.

Återigen. Vi har ingen personlig vinning i att erbjuda oss som ledamöter. Att individer runt om i landet tror det påvisar bara hur lite man egentligen kan, är man osäker är det bara att fråga och ha en dialog kring svaret. Tror man att man kan göra bättre ifrån sig så är det bara att komma och kandidera. Jag röstar på individer jag har förtroende för och som jag vet inte har en hemlig agenda. Jag vill inte ha en styrelse som inte kan den här branschen. Alla har rätt till sin åsikt, den kan inte vara rätt eller fel utan antingen så håller man med eller inte. Det går inte att tillfredsställa alla, det finns alltid individer som stör sig och som behöver blogga/kommentera galla för att det är det dom lever av. Det är alltid enklare att vara negativ än positiv. Lättare att söka problem än att lösa dom. Det är tydligt med diverse bloggar och kommentarer som redan har luftats.

Vi har offentliggjort vår vilja att ändra SVEPOF till något avsevärt bättre, det verkar ha retat upp en del individer. Jag hade inte trott något annat då Lina och Jens är kontroversiella figurer och väcker känslor. Jag hade förväntat mig att konstellationen skulle bli angripen av ”den andra sidan” då konstellationen består av handlingskraftiga människor som faktiskt kan genomföra mycket gott för förbundet. Jag är dock tacksam för all den kreativa och icke kreativa kritik vi fått, tack för att ni har engagerat er. Jag har också mottagit positiv feedback från spelare, folk från spelbolagen och t.o.m. konkurrenter till PokerEvent för vårt initiativ.

Så, är det fel att vi vill engagera oss i SVEPOF, utan personlig vinning eller för våra respektive arbetsgivares utan snarare med allt att förlora, med en stark vilja och möjlighet att förändra till det bättre? Det kan inte vara fel. Det är inte fel. Vi spelare har makten. Vi är guldgruvan och spelbolagen och staten vill åt oss. Då bör vi kunna styra en hel del. Men då måste styrelsen bestå av affärsinriktade spelare med branschkunskap. Det räcker inte med att bara viljan finns. Det har inte räckt tidigare.

Hoppas vi syns på årsmötet!

Bästa hälsningar,

Mauritz Altikardes

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB