Startsida / Inlägg

3,8 millar tillbaka till svenska pokerspelare

av Simon ”Dybban” Lindell

Det är en smått hisnande siffra. 25 300 spelare kommer att få tillbaka pengar från Svenska Spel efter att förlorat mot så kallade poker-botar. Enligt ett pressmeddelande kommer totalt 3,8 miljoner att betalas ut.

Då botarna huserat på relativt låga nivåer är det ingen spelare som kommer att få tillbaka gigantiska belopp. Från några ören upp till 5-7k kommer att betalas ut till enskilda individer. I snitt 150 kronor var.

Pengarna ska komma in på pokerkontot snarast, kanske redan idag, vad jag förstått.

25 300 pokerspelare. Jag hade glömt att det ens fanns så många spelare i Sverige. Och det är ju bara de drabbade. Det finns ju fler. Många fler. I en tid när pokern sägs vara på dekis så är det kul att kunna glädjas åt något. Även om ämnet i sig är dålig reklam för pokern.

Målet från Svenska Spels sida har hela tiden varit att alla ska få tillbaka de pengar de förlorat mot fuskarna. En del prekära lägen och moraliska dilemman har dock dykt upp längs vägen.

Ett par personer har till exempel hunnit avlida under tiden som utredningen pågått. Säg att en avliden spelare ska ha 57 öre tillbaka. Ska man höra av sig till familjen, som är de rättmätiga ägarna till pengarna, med ett brev och kanske riva upp såren igen? Jag vet inte hur Svenska Spel har gått tillväga, men jag antar att man måste det…

Rätt ska vara rätt, hur fel det än kan kännas.

Något jag frågar mig nu är vad som hänt med alla andra poker-botar på alla poker-sajter genom åren? Hur mycket pengar har botarna vunnit? Hur mycket pengar har de olika bolagen betalat ut till sina kunder som kompensation?

Inget bolag har aktivt (vad jag vet) gått ut till media med att de ertappat botar, men jag vet ju att de har funnits där hela tiden, överallt, på alla olika sajter jag spelat på genom åren.

Kan dessa återbetalningar vara början på en ny ”vår” där fler bolag öppet betalar ut stålar som vi förlorat mot fuskare. Eller kommer det fortsätta som det varit tidigare, att botar stängs av i smyg och endast de spelare som upptäcker botarna och klagar blir kompenserade?

Svenska Spel har gjort rätt för sig, efter uppenbara brister i säkerheten. Men det är nu, efter utbetalningarna, som det verkliga jobbet börjar.

Jag hoppas de börjar med att nypa leverantören Boss Media i båda öronen och kräver ett bättre, mer professionellt och noggrant jobb från deras sida.

Rätt ska vara rätt.

byline.png
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB