Startsida / Inlägg

Hammarby redan vid ett vägskäl

av gorbol

Åt vilket håll ska Hammarby?
Svar ges på söndag.

Vi har bara nått tredje omgången, men med den start som Hammarby har fått känns det lite som att klubben redan är framme vid ett vägskäl.
Svänger man åt det håll som leder uppåt i tabellen?
Eller viker man av åt det håll som obönhörligen leder till farlig närhet av de obehagliga strecken i botten av tabellen – och till ett knippe ångestmatcher?
Det är Örebro som står för motståndet på Söderstadion på söndag. Ett ÖSK som skövlat friskt i upptakten; som gjort 2-0 på Värnamo, som följt upp med 3-0 mot Gif Sundsvall och som i perioder spelat en fotboll som få, om ens något lag i den här serien är mäktigt.
En tuff uppgift för Hammarby, alltså.
Men en uppgift som jag tror passar laget utmärkt väl i detta läge.
Här ska jag försöka förklara varför.
För det första: pressen inför matchen bör lätta en aning eftersom det är en motståndare som på pappret är minst lika bra och som alla förväntar sig ska slåss i toppen. Hammarby slipper alltså favorittrycket för en gångs skull. Marginalerna för ett misslyckande ökar, precis som acceptansen från supportrarna, vilket jag inbillar mig att såväl spelare som ledare kring laget tycker är ganska skönt.
För det andra: man möter ett lag som vill spela fotboll, som kan spela fotboll, vilket kanske inte har varit fallet i de två första omgångarna.
Inget ont om vilt kämpande Ljungskile (som faktiskt borde ha vunnit matchen i Borås) och Värnamo, men det är ju inte så att dessa lag prioriterar att sprudlande anfallsspel när de ställs mot ett topptippat lag. I stället ställer de sig lågt och ser till att ha så många spelare som möjligt bakom bollen när motståndaren har bollen.
Mot Örebro kommer Hammarby, som i normala fall är ett spelskickligt lag, i högre utsträckning få spela på sina villkor, vilket kan göra att det lossnar.
Och för det tredje: det fanns, trots allt, små embryon till ett fungerande anfallsspel i andra halvlek mot Värnamo. Okej, smålänningarna fick en spelare utvisad, men det gick ändå lite rakare, lite snabbare och på så vis skapades det en hel del fina målchanser, vilket bör ha gett en boost.
Tittar vi på de individuella spelarprestationerna fanns det också en del att glädja sig åt för tränarduon Berhalter-Banda. Lagkaptenen och stjärnan Kennedy Bakircioglu visade att han är beredd att ta sitt ansvar. Även ytterbackarna Erik Figueroa och Michael Timisela växlade upp även om den sistnämnde påtagligt var inblandad i baklängesmålet.
På pluskontot fanns också Billy Schuler, som ibland kan se desorienterad ut på planen men som denna gång löpte smart och rätt. Dessutom inhoppare 1 Nahir Besara, som trots en för honom ovan position som vänster yttermittfältare bidrog med mjuka passningsfötter och kreativitet och inhoppare 2 Sebastian Castro-Tello, som när han väl har bestämt sig har offensiva kvalitéer som få andra spelare i den här serien.
För att avsluta resonemanget: jag tror att ÖSK generellt passar Hammarby bra. Närkingarna har sinn styrka i offensiven; man står därför högt med sin backlinje – som i ärlighetens namn inte är den rappaste – och man skjuter gärna fram sina båda ytterbackar, Patrik Haginge och Samuel Wowoah, så fort tillfället ges.
Om Hammarby har en ödmjuk inställning till uppgiften, försvarar kompakt och är lagom aggressivt inbillar jag mig att laget kan få en hel del fina omställningslägen som kan omsättas i målchanser.
Ja, trots att jag har stor respekt för ÖSK och i kraft av ett överlägset spelarmaterial håller klubben som solklar favorit till seriesegern tror jag att Hammarby har hyggliga chanser att vinna på Söderstadion på söndag.
Men helt säker är jag givetvis inte.
Det enda jag är säker på är Hammarby inför matchen står vid ett vägskäl.
Och frågan är vilket håll laget ska åt.

Omgången tre (andra) höjdare
Degerfors-Jönköping, torsdag
Ska bli oerhört intressant att se J-Södra, som trots tunn trupp inlett seriespelet övertygande. Matchen spelas på Behrn Arena eftersom Stora Vallas matta inte är i speldugligt skick.

Östersund-Landskrona, lördag
Kan ÖFK, med sin oortodoxa 3-4-3-uppställning, fortsätta att plocka poäng? Bois såg, trots uselt underlag, vasst ut senast och måste betraktas som knapp favorit i detta nord-syd-möte.

Varberg-Gif Sundsvall, lördag
Ska Giffarna vara med och slåss i toppen måste den negativa trenden brytas här. Men helt enkelt blir det garanterat inte. Hemmalagets Gabriel Altemark-Vanneryr är i superform och toppar skytteligan med tre mål.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB