Startsida / Inlägg

Supersummering

av gorbol

Läckra lirare, tokiga tavlor, breda bänkar och ruggiga räddningar.
Det är dags att summera premiäromgången.

Flopp 1
Gif Sundsvall. Att torska hemma med 3-0 mot ett bottentippat J-Södra är bara genant. Återstår att se om Giffarna kan studsa tillbaka. I nästa omgång väntar Örebro. Borta. Brrrr.

Flopp 2
Hammarby. Inget tempo, inget passningsspel, inga djupledslöp…ingenting. Sett till insatsen ska Söders bröder vara mer än nöjda med 0-0 mot avstigningskandidaten Ljungskile.

Kollektiv
Varbergs 3-1 hemma mot Gais imponerar – och maken till konsekvens i spelet får man leta efter. Klockren insats. Bois blir hårdtuggat framöver.

Mål
Joel Johanssons kvittering mot Varberg. Teknik, kraft och spelförståelse i öm förening.

Tavla
J-Södras tränare Mats Gren vill ha Tommy Thelins 2-0-mål mot Sundsvall till ”fantastiskt”. Må så vara, men för mig är det inget annat än en jätteblunder av Giffarnas målvakt Oscar Berglund. Felplacerad är bara förnamnet.

Räddning
Öis-keepern Peter Abrahamssons reflexräddning på stenhård nick från tre meter förde tankarna till burbjässarna Weidenfeller och Willy i gårdagskvällens CL-drama på Westfalenstadion.

Lirare 1
Tro det eller ej, men epitetet klistras på Janne Tauer. Citatmaskinen från Düsseldorf var, enligt samstämmiga uppgifter, planens bäste när Brage bortavann, 2-0, i Ängelholm. ”Jag är en stolt dalmas”, twittrade Borlänges Beckenbauer. Näpet.

Lirare 2
Gabriel Altemark-Vanneryr, Varberg. Tvåmålskytt mot Gais och ett fysiskt monster som drev gäck med det så fruktade mittbacksparet Augustsson-Andersson. Inte undra på att ett flertal allsvenska klubbar punktmarkerar 27-åringen.

Bänk
Peter Samuelsson, Marcus Astvald, Blåvitt-lånet Erik Lund och Emil Berger skulle vara nyckelspelare i de flesta lag i den här serien. I ÖSK värmde de bänken i premiären. Snacka om truppbredd.

Kändisspot
Peter Nilsson – Torbjörns grabb – visade Brage vägen till seger med ett påpassligt 1-0-mål. Särskilt lik farsgubben i spelstilen är han dock inte, Peter, 26. Mer en stridsvagn.

Suck av lättnad
Jörgen Pettersson var rätt kavat i samband med upptaktsträffen – men han var långt ifrån lika morsk minuterna före avspark mot Degerfors. Den djupa sucken som följde efter 1-0-segern fick två björkar utanför Landskrona IP att svaja betänkligt.

Underdrift
”Halvdan” var betyget TV4-experten Anders Andersson gav den första halvleken mellan Ljungskile och Hammarby. Tväruselt, säger bloggen. Det var ett 48 minuter långt koncentrat av icke-fotboll med massor av missriktade passningar och noll tempo.

Matta
Den på Nya Gamla Ullevi. Som ett parkettgolv. Bara att lyfta på hatten för planskötarna.

Hederspris
…går utan minsta tvekan till de 3 457 som i tre minusgrader bevittnade Östersunds historiska hemmapremiär. Det är uppenbart att jämtarna längtat efter att få se elitfotboll i landskapet. Senast det begav sig var 1993, då Ope var uppe och vände i division 1 norra.

Dumstrut
… sitter på bloggen, som tokhaussat Öis och som fick se det rekordunga laget bli fullständigt utspelat av Falkenberg. Det var män mot pojkar i 93 minuter. Blir intressant att se hur den rödblå körtkortsligan tar den snytingen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB