Startsida / Inlägg

ÖSK alltjämt storebror

av gorbol

Första länsderbyt på sju år.
Då visar Örebro att man fortfarande är storebror.
2-0-segern mot Degerfors var odiskutabel.
Här en rapport från händelserna på Behrn Arena:

Matchbetyg 3
Inte så hett som många hade önskat/befarat (välj själv). ÖSK förkrossande överlägset långa stunder av matcher. Hade ett massivt bollinnehav, kom till massor av inläggslägen, men hade ändå svårt att skapa de där sylvassa målchanserna.
Yasins snygga mål i upptakten av andra halvlek förlöste ÖSK och när mittbacken Illir Berisha läckert nickskarvade in Samuel Wowoahs hörna för 2-0 kändes det avgjort.
Degerfors ultradefensivt till en början. 3-5-2-uppställningen blev snabbt till en 5-3-2-formation. Först när tränare Patrik Werner gjorde ett dubbelbyte i mitten av andra halvlek och återgick till den mer beprövade 4-2-3-1-uppställningen lyckades Degerfors få till lite spel på ÖSK:s planhalva – och med lite flyt kunde man faktiskt ha gjort match av det.
Att bästa laget vann råder det dock inget som helst tvivel om.

Derbypuls 4
Första länsderbyt på sju år lockade nästan 10 000 åskådare till Behrn Arena – och stundtals var det riktigt bra tryck. ”Kubanerna” såg ut att vara i högform och vann läktarmatchen på teknisk k.o.

Matchens profil
Ahmed Yasin. ÖSK:s yttermittfältare gjorde inte enbart ett superläckert mål – han var dessutom en ständig källa till oro för Degerfors försvar oavsett om han utgick från höger eller vänster. Snabb, löpstark och utmanade – med framgång – så fort han fick chansen. Målet var irakierns andra i seriespelet denna säsong. Det lär bli fler framöver.

Matchens grej
Yasins 1-0-mål. Ett nummer i världsklass, faktiskt. Efter en nickduell i Degerfors straffområde hamnade bollen hos den irakiske landslagsmannen, som nöp till direkt på volley – och fick kanonträff. Det blev givetvis inte sämre av att bollen slog i stolpen innan den gick in.

Frågan
Var det inte straff när Johan Bertilsson kapade Yasin i upptakten av matchen? På tv-bilderna såg det solklart ut.

Domaren
Nermin Cisic, från Värnamo, borde ha blåst straff när Yasin fälldes – men i övrigt är han i stort sett prickfri. Höll en låg profil och lät spelarna avgöra det här. Skönt.

Prognos
ÖSK har börjat varva upp på allvar och flåsar nu serieledande Assyriska i nacken. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan närkingarna – med en överlägsen offensiv kapacitet – tar kommandot i tabellen.
Närmast väntar i tur och ordning Assyriska borta (lurigt), Ängelholm hemma och Brage borta.
Degerfors är ojämnt både från match till match och i matcherna. Här finns dock en hyfsat stark centrallinje i målvakten August Strömberg, mittbacksparet Anttonen-Jakobsson, lagkapten Solberg och playmakern Johan Bertilsson, men om det räcker för att undvika seriens bottenträsk återstår att se.
Tre kommande matcherna för Degerfors: Ängelholm borta, Östersund hemma och Örgryte borta.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB