Startsida / Inlägg

Storebror starkast i norrderby

av gorbol

Ett tidigt målvaktsbyte för Östersund satte sin prägel på det upphaussade Norrlandsderbyt, som Gif Sundsvall rätt behändigt kunde vinna med 3-0.
Här en rapport från händelserna på Norrporten Arena:

Matchbetyg 3
Helt okej även om det aldrig nådde några himmelska höjder. Båda lagen bemödade sig om att verkligen s-p-e-l-a fotboll. Sundsvall gjorde det bäst, var lite tyngre, lite stabilare, lite mer homogent – och var framför allt försvarsmässigt klart bättre.
Östersund såg ut att vara taget av stundens allvar. Målvakts- och försvarsspelet darrigt och det tidigare så blixtrande snabba offensiva omställningsspelet såg vi knappt röken av.

Derbypuls 3
Hyggligt tryck matchen igenom inför säsongens högsta publiksiffra på Norrporten (4 196). Hemmaklacken skanderade lite kaxigt ”Det finns bara ett lag i Norrland”.

Matchens profil
Ari Skúlason. Det var kvalité i det mesta islänningen företog sig under eftermiddagen – framför allt i passningsspelet på ett och två tillslag. Avgjorde också mer eller mindre matchen med sitt 2-0-mål.

Matchens grej
I 22:a minuten klev Östersunds målvakt och lagkapten Petter Augustsson av planen, skadad. In kom reservkeepern Viktor Hansson. Tio minuter senare hade Sundsvall avgjort matchen med två snabba mål. Inget av dem såg direkt otagbart ut, om man säger så…

Domaren
Glenn Nyberg från Borlänge löste sin uppgift med den äran. 24-årige Nyberg blev förbundsdomare så sent som 2008 – och det lär inte dröja länge innan han skipar rättvisa på ännu högre nivå.

Prognos
ÖFK åkte på sin första förlust i seriespelet, mest beroende på ett dåligt kollektivt försvarsspel, men också på grund av ett flertal individuella misstag.
Målvakten Viktor Hansson hade förvisso en otacksam uppgift, men måste bara agera mer resolut i samband med de två första målen.
Spanske mittbacken Juan Hervias är duktig i huvudspelet, men hade tempoproblem matchen igenom och var högst delaktig vid 0-2-målet med en huvudlös passning.
ÖFK har alla möjligheter i världen att snabbt studsa tillbaka efter denna stjärnsmäll. Närmast väntar nämligen i tur och ordning Varberg (h), Degerfors (b) och Ängelholm (h).
Gif Sundsvall gjorde nog sin bästa match för säsongen och höll nu nollan för fjärde matchen i rad. Målvakten Oscar Berglund prickfri, precis som mittlåset Ålander-Danielsson.
På mitten styrde och ställde kapten Skúlason efter behag och längst därframme, i target-rollen, gjorde Johan Eklund ett hästjobb, som kryddades med en läcker assist till Daniel Slipers 3-0-mål.
Örgryte (b), Ljungskile (h) och Värnamo (b) står närmast på agendan för ett Sundsvall, som alltmer närmar sig tabelltoppen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB