Stekhet skyttekung

av gorbol

Degerfors följde upp 4-2-segern borta mot Falkenberg med att på hemmaplan spöa ett annat topplag, Assyriska, med 2-1.
Segerskytten är möjligen bekant:
Javisst, Johan Bertilsson.
Här lite synpunkter från de 93 minuterna på Stora Valla:

Matchbetyg 4
En härlig fight mellan två tekniskt skickliga lag som båda vill rulla boll och som båda har ett eget anfallsspel.
Degerfors klart bäst i första halvlek, då man lyckades spela sig igenom och förbi Assyriskas lagdelar och även såg vassa ut sista tredjedelen.
1-0 i paus fullt logiskt.
I andra halvlek tog ett mer energifyllt, mer aggressivt Assyriska över och kunde också kvittera.
Men när Degerfors lite överraskande stack upp och gjorde 2-1 orkade AFF inte resa sig en gång till och sett till den avslutande kvarten var det betydligt närmare 3-1 än 2-2.

Matchens profil
Johan Bertilsson. Degerfors lille läckre snidare blev återigen matchhjälte med sitt iskalla 2-1-mål. Var kanske inte lika dominant som senast mot Falkenberg, men visade ändå glimtvis sin överlägsna touch och speluppfattning.
Bertilsson har nu gjort åtta mål och är tvåa i skytteligan bakom Varbergs Gabriel Altemark Vanneryr, som gjort tio.
Räkna med att det blir fler framöver för Kalmar-lånet.

Matchens grej
Det bortdömda målet. Alexander ”Nutt” Andersson skallade snyggt in Tobias Sohlbergs hörna för, vad vi alla trodde, matchavgörande 3-1, men domarteamet hittade en offside på Andreas Holmberg, som i den position han hade framför målet ansågs inverka på spelet.
Rätt eller fel?
Omöjligt att avgöra.

Matchens Mourinho
AFF-tränaren Azudrin Valentic gjorde två byten i paus – och fick full effekt nästan direkt. Stefan Batan – som flyttades upp som vänster yttermittfältare – spelade in till inbytte Hezha Agai som kyligt tryckte in 1-1 bakom August Strömberg i Degerfors-målet.
Inte första gången Valentic gör tidiga rockader för att förändra en matchbild.
Bosniern är dessutom härligt ärlig och mästerlig på att analysera spelet när han i direkt anslutning till matchen får en mikrofon stoppad under näsan.

Matchens mål
Degerfors 1-0-mål. Ytterspringartalangen Ferhad Ayaz bröt in från vänsterkanten och med högerfoten formligen bombade han in bollen i farlig närhet av utmärkte Robin Malmkvists ena kryss.
Den missilen hade garanterat varken Casillas eller Buffon klarat att stoppa.

Matchens miss
Johan Bertilssons hårda och precisa inspel från högerkanten letade sig fram till Alexander ”Nutt” Andersson som med öppet mål från två meter skickade bollen i ribban.
Då återstod två minuter av matchen.
”Nutt” hade garanterat fått problem med nattsömnen om Assyriska gått upp och kvitterat.

Matchens kändisspot
Ola Toivonen passade under semester på att kika på sin moderklubb, men såg måttligt engagerad ut. Möjligt att Toivonen hade tankarna på klubbytet PSV-Norwich.
Bloggen är för sin del inte så lite skeptisk till Toivonens möjligheter att göra succé i Premier League, men bollar för säkerhets skull över den brännheta frågan till Kalle K.

Domaren
Lars Olsson, Umeå, ådrog sig stundtals båda lagens missnöje, men gjorde ändå en klart godkänd insats. En av de bästa rättsskiparna i serien, helt klart.

Prognos
Degerfors smyger sig allt närmare toppstriden och med tanke på att det närmast väntar dubbelmöte med särklassiga tabelljumbon Brage känns det troligt att tabellavancemanget fortsätter.
Assyriska hade inför matchen tagit tre raka segrar. Nu väntar ett tre veckor långt uppehåll innan det är dags för hemmamöte med Ängelholm. I den matchen tvingas AFF klara sig utan Obiefule och Agai, som båda är avstängda.