Startsida / Inlägg

Topplagens skräcksiffror

av gorbol

Det ser ju tryggt och stabilt ut där uppe i tabelltoppen.
Men skenet bedrar.
Tittar man lite närmare på vad exempelvis Örebro och Falkenberg har presterat på för dem ovant underlag finns det all anledning för det jagande kopplet med Degerfors i spetsen att vara förhoppningsfulla nu när målrakan nalkas.

Jag hade mina misstankar.
Och via en snabbkoll får jag dem bekräftade.
Två av de tre topplagen i serien är markant mycket bättre på det underlag de har på sin hemmaarena.
Vad det innebär för fortsättningen återstår naturligtvis att se, men med siffrorna nedan som bas vore det rätt korkat att redan nu påstå att serien är avgjord beträffande topplaceringarna.
Såhär ser det ut för de fyra topplagen:
ÖREBRO 40 poäng
På konstgräs: 13 10 2 1
På naturgräs: 6 2 2 2
Kvar på programmet: Sex konstgräsmatcher, fem naturgräsmatcher.
Kommentar: Det blev ett hack i ÖSK-maskineriet senast då Hammarby som första lag denna säsong tog poäng på Behrnabeu, men man kan nog utgå ifrån att det var ett olycksfall i arbetet och att närkingarna även fortsättningsvis kommer att vara ytterst svårflirtade på konstgräset.
Frågan för ÖSK är i stället om laget kan manifestera någon slags stabilitet på naturgräs. Närmast väntar Varberg på Påskbergsvallen, sen Degerfors på Stora Valla och Ängelholm på IP. Det, mina damer och herrar, är ingen lek.

GIF SUNDSVALL 40 poäng
På konstgräs: 12 7 2 3
På naturgräs: 7 5 2 0
Kvar på programmet: Sju konstgräsmatcher, fyra naturgräsmatcher.
Kommentar: De lite sämre siffrorna på konstgräs förbryllar möjligen, men kan härledas till de två första matcherna (Värnamo hemma 0-3 och Örebro borta 0-3) då Giffarna i ett slags utslag av hybris fortfarande trodde att man spelade i allsvenskan. Sen dess har det – möjligen med undantag för det galna dubbelmötet med Gais – sett stabilt ut.
Nyckelmatchen är den mot Degerfors nu på lördag. Seger på Stora Valla och det mesta, för att inte säga allt talar för att Giffarna spelar i allsvenskan 2014.

FALKENBERG 39 poäng
På konstgräs: 2 0 1 1
På naturgräs: 17 12 2 3
Kvar på programmet: Fyra konstgräsmatcher, sju naturgräsmatcher.
Kommentar: Möjligen lite orättvist att bedöma FFF:s kapacitet på konstgräs eftersom man spelat så få matcher på underlaget, men faktum kvartstår likväl: laget har ännu inte vunnit på ”plasten”. FFF har alltså fyra konstgräsmatcher kvar varav tre är stentuffa, eller vad sägs om Hammarby (nu på måndag), Örebro och Gif Sundsvall? Gulvitt har också ett par tunga naturgräsmatcher kvar: Gais borta och Degerfors borta.

DEGERFORS 34 poäng
På konstgräs: 5 3 1 1
På naturgräs: 14 7 3 4
Kvar på programmet: Tre konstgräsmatcher, åtta naturgräsmatcher.
Kommentar: Degerfors inledde ju säsongen med ett par ”hemmamatcher” på Behrn Arenas konstgräsmatta och klarade det utmärkt väl. Enda förlusten på ”plasten” kom i länsderbyt mot Örebro ((0-2). ”Degen” har ytterligare ett par tuffa matcher kvar på konstgräset, Hammarby och Assyriska, men det mest intressanta med värmlänningarnas restprogram är ju att man har samtliga tre topplag kvar på Stora Valla, där man vunnit åtta av nio matcher.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB