av gorbol

Det hårdnar till i tabelltoppen.
Samtidigt som Degerfors har vaknat till liv fortsätter Gif Sundsvall att svaja betänkligt.
Nu skiljer det plötsligt bara fyra poäng mellan lagen.
Här en rapport från Norrporten, där Giffarna spelade 2-2 mot ett nedflyttningshotat Värnamo:

Matchbetyg 4
En helt galen match, som lika gärna kunde ha slutat 5-5 eller 6-6.
Värnamo klart bättre i första halvlek då lagets många tekniska och fyndiga offensiva spelare skoningslöst utnyttjade de ständiga glappen som uppstod mellan Giffarnas lagdelar.
Jämnare i andra halvlek som blev till en enda lång målchanskavalkad. Värnamo hade två träffar i trävirket och Giffarna producerade två frilägen och ett skott i stolpen.
Fantastiskt underhållande för alla som inte håller på något av lagen, men lagens tränare går nog på prozac resten av veckan.

Matchens profil
Simon Helg. Jag är normalt inget fan av Helg, som jag tycker blandar och ger alldeles för mycket, men i kväll var han stundtals lysande. Utnyttjade sin speed, slog sin motståndare gång efter annan, gjorde ett läckert ledningsmål och spelade fram till Marcus Danielssons 2-2-mål.
Dessutom skulle Helg haft en straff i andra halvlek. Hade han bara fallit hade domare Kanerva blåst direkt, men nu stod Helg på benen och därför uteblev signalen.

Matchens grej
Värnamos 2-1-mål. Den tekniskt skicklige högerbreddaren Sacolo fintade upp U19-landslagsmannen Dennis Olsson i korvmojen innan han spelade in till Kamara som tryckte sig fram och slog in bollen.

Matchens minut
Den 75:e. Inom loppet av ett fåtal sekunder träffade Värnamo trävirket två gånger om. Först hade Sacolo en mörsare i kryssribban och sen prickade inhoppande Sebastian Göransson stolpen.

Matchens frågetecken
Johan Eklund. Han är helt okej i spelet, men nu har Giffarnas centerbjässe gått mållös av planen i sex raka matcher.
Eklund måste få i gång sitt målskytte och det per omgående.
Annars hamnar Giffarna utanför topp-tre.

Prognos
Giffarna fortsätter att underprestera – och tappa poäng mot bottenlag på hemmaplan. Försvarsspelet ser långt ifrån förtroendeingivande ut och framåt saknas den rätta skärpan.
Och de kommande matcherna är inte direkt enkla, om man säger så:
Först Hammarby borta, sen serieledande Falkenberg hemma.
Värnamo slåss i en annan del av tabellen och det är lätt att förstå varför. Laget innehåller massor av tekniskt skickliga spelare, men naiviteten i försvarsspelet är påfallande och framåt behöver man dussintalet chanser för att göra mål.
Varberg hemma och Degerfors borta väntar närmast för IFK.

***
När Johan Bertilsson och Amadaiya Rennie tar en paus i målgörandet kliver två trägna mittfältsrävar fram och visar vägen.
Tobias Solberg och Eric Jernberg hann båda med att träffa ribban innan de gjorde mål och ledde Degerfors till en brutalviktig 2-1-seger mot Örgryte.
”Degen” har nu fått rejäl vittring på tredjeplatsen och möter närmast Ljungskile borta och Värnamo hemma, vilket inte låter sådär vansinnigt skräckinjagande.
För Öis ser det alltmer dystert ut.
Med fem omgångar kvar att avverka har ”Sällskapet” tre poäng upp till negativ kvalplats och fyra poäng upp till säker mark.
Ängelholm hemma nästa uppgift för ett plågat Öis.

***
… och ser man på. Assyriska tar sin första seger på naturgräs denna säsong – och man gör det med besked.
4-0 i Landskrona imponerar verkligen.
Admir Aganovic tvåmålskytt – hans två första på naturgräs i svensk elitfotboll.
Och Christer Youssefs fyra assister skojar man inte bort.
För Bois verkar det inte finnas någon botten när det kommer till lägstanivån.
Att man pendlar så sjukt i prestation är något för tränare Pettersson att sätta tänderna i.

***
På tal om formdippar:
Varberg har nu spelat åtta raka matcher utan seger.
I kväll blev det 0-4 hemma mot ett Ljungskile som inte har ett dyft att spela för.
Som det ser ut nu är varken Värnamo eller Jönköping räddningsplankan för ett Örgryte under nedersta strecket.
Det är i stället Varberg.

***
Ängelholm-Östersund slutade 0-0, vilket jag inbillar mig att båda lagen är rätt nöjda med eftersom avståndet till lagen under strecken växer.
Närmast segern var ÖFK, men Jamie Hopcuts skott i 64:e minuten rammade ribban.

***
Mitt öga i Assyriska?
Han förnekar sig inte:
– Eftersom Hammarby förlorade med 4-1 mot Landskrona kommer vi att slå Landskrona med 4-1, sade han tidigare under dagen.
En något grumlig argumentation, men ja, det funkade ju…nästan.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson