Ex-allsvenska Öster vann seriepremiären med 4-1.

Här några reflektioner från mötet på Olympia:

Matchbetyg   4

Klart bättre fart i denna match jämfört med den jag såg i går mellan Sundsvall och Jönköping.

Öster gick på knock i båda halvlekarna – och fick utdelning direkt två gånger om.

1-0 redan efter fem minuter genom Marcus Bergholtz.

Och 2-1 direkt efter paus genom lagkaptenen Denis Velic.

ÄFF hämtade sig förvisso skapligt efter båda chockerna, men när laget iscensatte en sista offensiv i hopp om en kvittering kunde Öster döda matchen med två mål (inhopparen Gero och ytterbacken Wihlborg).

Öster såg vasst ut, hade ett snabbt och effektivt passningsspel, löpvilliga forwards i framför allt Vlado Zlojutro och Freddy Söderberg och ytterbackar, framför allt Andreas Wihlborg, som fyllde på konstant och erbjöd alternativ.

Litet frågetecken för försvarsspelet. Ängelholm tog sig emellanåt fram längs kanterna lite väl enkelt och skapade också några klara målchanser för mycket för att det ska kännas nyttigt för tränare Björknesjö.

ÄFF visade lite för stor respekt för det ex-allsvenska motståndet, höll inte ihop lagdelarna så som man hade planerat och hade det inte varit för keepern Matt Pyzdrowski – som gjorde ett par tokräddningar i matchupptakten – kunde det blivit rena skräcksiffrorna.

Matchens lirare

Denis Velic. Öster-kaptenen tog verkligen sitt ansvar i skarpt läge. Behöll lugnet, värderade klokt, gjorde själv 2-1-målet och spelade fram till 3-1-målet. En klippa, kort och gott.

Matchens grej

Östers ledningsmål. Bollen studsade upp sådär skönt en bit in i straffområdet och Marcus Bergholtz nöp till på volley med högerfoten. Smack i nättaket bakom en chanslös Pyzdrowski.

Snyggt är bara förnamnet.

Premiärpuls

Den tillresta Österklacken höll i gång tappert matchen igenom och skapade någon slags stämning, men annars känns det ju mest bisarrt att ÄFF ska spela sina hemmamatcher i Helsingborg. Laget förtjänar bättre.

Domare

Team Antti Kanerva hade inga problem i en lättdömd match.

Prognos

Premiären avklarad med den äran. Och nu väntar två hemmamatcher för Öster. Först Assyriska, sen Sundsvall.

ÄFF vann bara en av de nio första matcherna förra säsongen. Något liknande har man självfallet inte råd med denna säsong om tränaren Joakim Perssons förhoppning om serieseger ska kunna bli verklighet. Två bortamatcher härnäst på programmet för nordvästskåningarna. Först J-Södra, sen Hammarby.

***

800 tillresta Gaissupportrar fanns på plats på Finnvedsvallen.

Det hjälpte inte.

Gais fick nöja sig med 1-1 i bortamatchen mot tippade bottenlaget Värnamo.

Faktum är att det kunde gått ännu sämre.

Först i fjärde stopptidsminuten kunde inhoppande Malkolm Moenza hitta rätt bakom Björn Åkesson i IFK-målet.

Hemmalaget var klart bättre i första halvlek och tog också ledningen genom stabile mittbacken Martin Claesson, som nickade in en hörna.

***

Firma Hannes Stiller-Jonas Lindberg tycks fungera direkt.

Stiller spelade fram och Lindberg gjorde mål när Ljungskile hemmabesegrade Östersund med 1-0.

LSK vann avsluten med 18-5 och hade också råd att bränna en straff (lagkapten Markus Gustafsson).

Finns ingen anledning att ta ner varningsflaggan för Ljungskile.

***

Syrianska tycks vara i fritt fall efter spelarflykt och sent tränaravhopp.

Förlust i hemmapremiären mot nykomlingen Sirius med hela 5-1.

Mittbacken och lagkaptenen Rabi Elia utvisad redan i första halvlek, vilket naturligtvis underlättade för Sirius, som ändå måste anses vara den mest spännande nykomling den här serien har sett på bra länge.