Startsida / Inlägg

Grönlund möter poängkungen

av gorbol

I helgen vankas det – precis som bloggen har flaggat för – toppmöte när obesegrade Värnamo tar emot serieledarna GIF Sundsvall under lördagen. Jag tog ett snack med seriens kanske mest framträdande spelare hittills, anfallaren Johan Eklund, och vi pratade bland annat om säsongsinledningen, om den kommande duellen med Juan Robledo och framtiden.

Ni leder serien och du har gjort fyra mål och tre målgivande passningar såhär långt vilket gör dig till delad poängkung. Hur tycker du själv att inledningen på säsongen har varit, både för din och lagets del?

– För lagets del så det började ganska knackigt rent spelmässigt. Vi har hela tiden haft en trygg och stabil defensiv, däremot hade vi väldigt svårt att skapa konkreta målchanser. Men efter matchen mot Hammarby, som var en vändpunkt kan man väl säga, så får man säga att det har rullat på ordentligt.

– För egen del har det gått helt okej. Det har ju gått bättre sedan laget kom igång och jag har satt ett par bollar, så det får jag vara hyfsat nöjd med. Även om jag givetvis kunde ha gjort något mål till.

Du är en av få anfallare i den här serien som på egen hand kan oroa en hel försvarslinje. Hur ser du på din egen spelstil?

– Jag tycker själv att mina främsta styrkor ligger i targetspelet och målfarligheten innanför straffområdet. Sedan är jag ingen anfallare som bara står och väntar på att få bollen serverad utan har en ganska stor arbetskapacitet. Därför passar det mig väldigt bra att lagets spel bygger på att alla deltar i defensiven, eftersom jag springer mycket och täcker stora ytor. Jag skulle säga att jag brukar vara som bäst när jag får jobba hårt och vara så delaktig som möjligt i spelet.

Om du funderar kring dina svagheter, vad vill du förbättra?

– Jag skulle vilja bli bättre när jag kommer rättvänd med bollen och i djupledsspelet. Jag sköter det helt okej, men kan alltid bli bättre och utveckla dom bitarna.

Trivs du bäst som ensam spjutspets, som ifjol, eller med en anfallspartner, som under den här säsongen?

– Jag kan faktiskt inte välja, för det spelar inte så stor roll. Båda alternativen har sina för- och nackdelar och på det hela taget känns det som att båda funkar lika bra egentligen.

Ni möter Värnamo i helgen, som faktiskt är en toppmatch. Hur ser du på matchen och vad blir nyckeln för att slå dem?

– Vi mötte ju dem senast i cupen och då slutade matchen 0-0. Det är ett duktigt lag som vill ha mycket boll, men det känns som att de har gått ifrån det där lite grann under säsongen. Istället har de byggt laget bakifrån och satsat mer på defensiven, vilket onekligen har fungerat med tanke på att de fortfarande är obesegrade. Samtidigt tycker jag att vi är ett bättre lag än dem, om man tittar på spelare för spelare och kommer vi upp i vår nivå så ska vi slå dem. Då ska det inte spela så stor roll vad Värnamo försöker göra.

Inför matchen har det talats lite grann om duellen mellan dig och Värnamos mittback Juan Robledo. Båda ni är ju skyttekungar i era respektive lag. Hur ser du på den matchen i matchen och hur ska du göra för att gå segrande ur den duellen?

– Det blir onekligen en spännande krydda i matchen. Precis som jag brukar han tycka om när det blir tufft spel och mycket dueller där det handlar om att ge och ta. Dessutom har han kanske sina främsta styrkor i huvudspelet och kommer vara ett hot mot oss på fasta situationer. Där gäller det att hålla koll på honom, samtidigt som vi ska utnyttja det faktum att han inte är lika stark när spelet går längs marken. För min egen del gäller det att vara starkare i närkampsspelet, vinna duellerna som uppstår och se till att göra fler mål helt enkelt.

Du gjorde en väldigt fin säsong ifjol, som dessvärre slutade med missat avancemang till allsvenskan. Hur stor var besvikelsen efteråt och har det varit svårt att ladda om mentalt för ytterligare en säsong i Superettan, när ni var så nära att gå upp?

– Givetvis var besvikelsen enorm där och då, men samtidigt kan man inte göra mycket mer än att ta nya tag och blicka framåt. Självklart hade jag hellre spelat i allsvenskan vid det här laget, men man måste förhålla sig till verkligheten och göra det bästa av situationen. Det går inte att tycka synd om sig själv, utan vi får helt enkelt se till att göra det ännu bätre den här säsongen.

Under vintern snackades det lite grann om att allsvenska klubbar var intresserade av dina tjänster. Varför blev det ingen flytt? För intresse saknades väl inte?

– Det fanns nog ett intresse från vissa håll, men aldrig något erbjudande att ta ställning till. Det går tyvärr inte att göra så mycket om det inte finns något konkret upplagt på bordet och därför är det svårt att spekulera. Det gäller bara att jobba på, fortsätta prestera och sedan får jag vad som händer i framtiden.

Du fyller 30 i år. Har du ambitionerna att spela högre upp eller hur tänker du kring framtiden?

– Det har jag absolut. Jag kom ju fram ganska sent och känner att jag fortfarande utvecklas för varje träning och match som går. Jag känner mig inte som 30 rent fysiskt utan har mycket kvar att ge och vill definitivt spela högre upp. Om det sedan handlar om spel i allsvenskan eller utomlands spelar ingen roll, jag är egentligen öppen för allt.

Till sist, hur slutar matchen i helgen och vem gör flest mål av dig och Robledo?
– Jag tror att vi vinner med 2-0 och att jag gör minst ett mål, vilket lär betyda att jag gör fler än Robledo i sådana fall, haha.

Christopher Grönlund

 

Jag heter Christopher Grönlund, är 22 år gammal och studerar till journalist. Är bosatt i Göteborg, men har rötterna i ett litet samhälle utanför Uppsala. Brinner för att ta reda på och berätta saker. Uppskattar all form av fotboll, men känner lite extra för den inhemska. Tanken är att jag ska flika in här emellanåt med ett och annat inlägg som kommer handla om allt mellan himmel och jord – så länge det rör superettan. 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB