Men ändå bara en poäng hemma mot Värnamo (2-2).

Stabiliteten lyser fortfarande med sin frånvaro när det gäller seriefavoriten Hammarby.

Matchbetyg   3

Som sagt: spelmässigt en bra prestation av Hammarby. Högt passningstempo, bra rörlighet och stundtals en härlig kreativitet i sista tredjedelen.

Dessutom massor av målchanser.

14-2 i avslut i första halvlek, men likväl 1-1 på resultattavlan.

Tufft uppvaktad bakifrån tryckte mittbacken Martin Claesson in bollen i eget mål för 1-0 Hammarby. Därefter skapade hemmalaget en handfull hundraprocentiga målchanser, bland annat en stolpträff (Bakircioglu), för att utöka ledningen.

I stället en kalldusch på stopptid i första halvlek då Martin Claesson fick någon slags revansch och nickade in 1-1 i samband med en hörna.

Totalt utspelat i första halvlek gjorde Värnamo två byten i paus och ändrade formation från 4-4-2 till 4-5-1. Det betalade sig. Man höll ihop laget bättre och kunde flytta upp spelet.

Ändå gjorde Hammarby 2-1. Erik Israelsson nickade mycket behärskat ned bollen till Piñones-Arce som nöp till på ett tillslag.

Hammarby fortsatte att vara spelstyrande och fortsatte att producera tillräckligt med chanser för att stänga matchen.

Men icke. I stället för ett 3-1-mål fick Hammarby i stället en ny käftsmäll, och återigen släppte man in ett mål i samband med en fast situation.

Har tidigare gnällt på Hammarbys mittbackar och det finns anledning att göra det igen. Okej, genom att laget så ofta trycker på hamnar de i knepiga situationer när motståndarna erövrar boll och ställer om, men både Daniel Theorin och Thomas Guldborg Christensen gör sig skyldiga till för många enkla misstag.

Kanske dags att testa Marko Mihajlovic snart?

Tre toppar i Hammarby: Stefan Batan, Erik Israelsson och Pablo Piñones-Arce.

Värnamo har bytt strategi jämfört med de senaste säsongerna. Nu är det mer fokus på försvarsspelet, lite mer cyniskt och lite rakare i anfallsspelet som gäller. Inte lika kul att titta på, men spela roll när det ger poäng.

Starkt av IFK att aldrig ge slaget förlorat trots att man långa stunder knappt fick låna bollen. Det vittnar om moral.

Lagets tre toppar: keeper Åkesson och mittbackarna Claesson och Robledo.

Matchens lirare

Pablo Piñones-Arce. Fräck, kreativ och tekniskt skicklig i och strax utanför motståndarens straffområde, där trafiken är som allra tätast.

Stark både rätt- och felvänd.

Dessutom klinisk vid 2-1-målet.

Dessvärre för Hammarby agerade han för mycket framspelare i första halvlek. Med PPA som avslutare i stället och det hade garanterat inte stått 1-1 i paus.

Matchens grej

Värnamos 2-2-mål. En frisparksboll från egen planhalva, som mittbacksbjässen Juan Robledo på Zlatan-manér suger ned på bröstet och sen nyper till på volley.

Hur läckert som helst.

Frågan

Varför ta ut sin bäste huvudspelare i slutskedet av matchen då det i mångt och mycket handlar om att lyfta in bollar i straffområdet?

Nog hade Erik Israelsson orkat tre, fyra minuter till…

Svårbegripligt, Bergstrand.

Domare

Team Kaspar Sjöberg skötte sig helt okej, även om de lät Hammarbys mittback Daniel Theorin komma billigt undan när han tacklade med raka ben och visade fotsulorna i en närkamp i första halvlek.

Farligt nära rött i min bok.

Dessutom tveksamt om Bajens första mål borde ha godkänts. Det är en rejäl knuff i ryggen på Martin Claesson i den situationen.

Prognos

Hammarby har bara tagit en poäng i de tre senaste matcherna, och nu börjar det blåsa lite snålt kring seriefavoriten.

Närmast på programmet: Ljungskile borta och Husqvarna hemma.

Rimligt utfall: fyra poäng.

Värnamo har knäppt de flesta på näsan här i upptakten och är alltjämt obesegrat efter fem omgångar.

Kommande två matcher: Assyriska hemma och Ängelholm borta.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

I 62:a minuten byttes Robbin Sellin in på Simon Helgs bekostnad.

Sju minuter senare hade Gif Sundsvall vänt 0-1 till 2-1 i den svåra bortamatchen mot Assyriska.

Målskytt vid båda tillfällena: just det – Robbin Sellin.

Snacka om lyckat byte.

Kevin Walker skickade sen in en frispark för slutresultatet 3-1.

Det hjälpte alltså inte att förre Giffaren Fredrik Holster gav hemmalaget ledningen med ett drömmål.

Om det är hela-havet-stormar här i serieupptakten går det åtminstone att lita på Gif Sundsvall, som är stabilt och som nu toppar serien.