Giffarnas dilemma

av gorbol

En väl fungerande motor i drygt en timme.

Sen tog bensinen slut för Gif Sundsvall.

Nu blev det förvisso seger, 2-1, borta mot Ängelholm, men trepoängaren var allt annat än stabil.

Här lite reflektioner kring mötet på IP:

Matchbetyg   3

Jämn, lite hafsig upptakt.

Sen två Sundsvallmål (Kevin Walker på straff och Adam Chennoufi efter kommunikationsmiss i hemmaförsvaret) och totaldominans.

Därefter en högst överraskande ÄFF-reducering (Othman El Kabir) följd av en intensiv jakt på kvittering.

Ungefär så kan man sammanfatta händelserna på IP.

Sundsvall direkt lysande i en timme – trots att man saknade skadade skytteligaledaren Johan Eklund och trots att Eklunds vapendragare i anfallet, Pa Dibba, tvingades kasta in handduken redan i paus med en lårskada.

Via en hög aggressiv press stal man massor av bollar i fina ytor och satte ÄFF-försvaret under ständigt tryck. Passningsspelet strålande, kombinationerna strax utanför och i motståndarnas straffområde stämde och man satt bara och undrade hur stora segersifforna kunde tänkas bli.

Men i samband med ÄFF:s reduceringsmål hände det något med laget.

Något som man har sett tidigare.

Det backades hem, det blev passivt och det var faktiskt på håret att det också tappades poäng. Trots att ÄFF befann sig i numerärt underläge sedan Sebastian Carlsen lika onödigt som klumpigt blivit utvisad skapade nordvästskåningarna ett par, tre kalaslägen i slutskedet.

För Giffarna handlar det snarast om att inse att man måste våga spela sitt spel i 90 minuter plus stopptid. Viljan att vinna måste helt enkelt vara större än rädslan för att förlora eller tappa poäng.

Utan den attityden blir det knappast direktavancemang till allsvenskan.

ÄFF? Det är inte ofta man kan säga att laget hade dålig inställning, men det kan man faktiskt den här gången. Efter Giffarnas två snabba mål i första halvlek lade hemmalaget snudd på ned verksamheten.

Nu repade man mod efter reduceringsmålet, men att säga att det hade varit logiskt med ett kryss är att fara med osanning.

Keepern Tommy Naurin, mittbacken Jon Fjoluson och mittfältsduon SigurjonssonWalker toppar i Giffarna. Mikael Dahlgren (när han fick återgå till sin vanliga position som högerback i andra halvlek), Monday Samuel och Othman El Kabir vassast i hemmalaget.

Matchens lirare

Runar Sigurjonsson. Giffarnas balansmittfältare har vuxit i styrka ju längre säsongen har lidit. Jobbar stenhårt, tuff och rejäl och också alltmer bekväm med boll.

Dessutom inblandad i båda målen denna gång. Ordnade straffen som Walker slog dit (i krysset) och var med i förarbetet till 2-0-målet som Adam Chennoufi brunkade in.

Matchens grej

Utvisningen. När ÄFF låg på som hårdast för en kvittering i mitten på andra halvlek kapade lagets innermittfältare Sebastian Carlsen Giffarnas lagkapten Kevin Walker på mittplan – och tvingades syna det röda kortet för tilltaget.

Oförlåtligt.

Domaren

Team Nermin Cisic ådrog sig hemmapublikens missnöje vid ett flertal tillfällen, men ska ändå ha ett godkänt betyg för sin insats.

Straffen inte solklar, men man kan absolut blåsa.

Utvisningen inte mycket att säga om.

Prognos

Första förlusten hemma på IP och en del andra resultat gör att det börjar gunga under fötterna på ÄFF – igen. Närmast på programmet står två bortamatcher, först Degerfors, sen Värnamo.

Carlsen avstängd mot Degerfors.

Rimligt utfall: tre poäng – i bästa fall.

Sundsvall är tillbaka i serieledning, men det kan knappast kännas helt bekvämt med ordinarie anfallsparet Eklund-Dibba på skadelistan och att oförmågan att stänga matcher alltjämt är påtaglig. Kommande två uppgifter: Assyriska hemma och Degerfors borta.

Rimligt utfall: sex poäng – trots allt.

***

Mittenmöte på Stadsparksvallen.

Det vann J-Södra överraskande bekvämt. Syrianska besegrades med hela 4-0 efter två mål av inhopparen Ronny Sabo. Tommy Thelin nätade också för hemmalaget. Det fjärde? Det var Syrianska vänligt nog att ordna.

J-Södra alltjämt ruggigt hemmastarkt.

Syrianska alltjämt hopplöst borta på bortaplan.

***

Öster tog ledningen med 2-0 i Smålandsderbyt mot Husqvarna (Alexander Henningsson sist på bollen vid båda tillfällena).

Och för en gångs skull stod Växjö-laget distansen ut. HFF reducerade visserligen till 2-1 (Dragan Kapcevic), men närmare än så kom man aldrig.

Viktig trea för Öster som får lite andrum i bottenstriden.

Blytung torsk för HFF som med svajig form under lång tid alltmer ser ut som en stark nedflyttningskandidat.

***

På tal om viktiga segrar.

Landskrona tog en sån via 2-0 hemma mot Degerfors. Danske Niclas Rönne hittade nätmaskorna två gånger om bakom DIF-keepern Kljajic.

Resultatet innebär att Bois får nytt hopp om att kunna rädda kontraktet utan kval medan Degerfors balanserar precis ovanför det där strecket som så många lag fruktar.