Startsida / Inlägg

Grönlund möter mittfältsmotorerna

av gorbol

I kväll vankas det stormatch och toppmöte när serieledarna Ljungskile gästar ett fullsatt(!) Tele 2 och Hammarby. Det skiljer en poäng lagen emellan inför matchen och laget som går segrande ur striden kan göra ett litet ryck inför hösten. Superettanbloggen ställde lagens mittfältsgeneraler, Johan Persson och Markus Gustafsson, mot väggen och frågade bland annat dem om ledarroller, konsten att dominera ett mittfält och hur de ska gå segrande ur matchen.

Hur ser ni på era säsonger så här långt?

JP: Den har varit helt okej. Det är första året som jag spelar helt och hållet på konstgräs, så det har varit en omställning. Men jag är rätt nöjd med det första halvåret i klubben.

MG: Hyfsad, får jag säga. Givetvis vill man bli bättre hela tiden, men jag har varit okej och bidragit till vår säsong, precis som alla andra i laget.

Hur kommer det sig att ni har tagit en ledarroll i era lag så snabbt?

JP: Jag gillar att styra och från den positionen jag har, det passar mig ganska bra. Det är kul att man har fått mycket ansvar, det är bara roligt.

MG: Jag har ju en del rutin från tidigare år och har varit med rätt länge trots att jag bara är 25 år. Jag har upplevt både med- och motgångar vilket har gett mig nyttig erfarenhet. Sedan tror jag att jag ligger rätt bra åldersmässigt i laget, men vi har fler ledare i laget än bara mig. Angående lagkaptensbindeln så frågade Tor-Arne mig om jag ville vara kapten och det är en stor ära. Det har gått bra hittills och det känns både kul och inspirerande.

Vad krävs för att prestera på er position?

JP: Man måste hålla en hög nivå hela tiden, vara aggressiv och bidra i spelet. Ligga rätt, fördela bollar och försöka vara en tvåvägsspelare.

MG: Man bör ha ett bra passnings- och positionsspel. Dessutom bör man kunna hantera duellspelet och bidra genom funktionell teknik och spelförståelse.

Vad gör ni för att få ett övertag på motståndarna och därmed vinna kampen på mitten?

JP: Försöka vinna närkamper redan från matchminut ett och få ett mentalt övertag. Det passar mig ganska bra att vara aggressiv och pressa högt.

MG: Jag brukar försöka att inte stressa upp mig och tänka hyfsat basic. Jag vill ligga rätt i banan och inte förivra mig för att på så sätt jobba mig in i matchen.

Vilka styrkor är det som gör dig till en duktig mittfältare?

JP: Lungkapaciteten och närkampsspelet. Jag känner att jag kommer tillrätta med den spelstilen i Hammarby.

MG: Mitt spelsinne och passningsspel skulle jag säga.

Vad betyder matchen mot på söndag?

JP: Den betyder mycket. Vi gjorde en mindre bra match mot Ängelholm och vill studsa tillbaka direkt för att ta upp kampen om de första två platserna. Vi går ju förbi dem vid vinst och publiken kommer vara fantastisk. Jag ser fram emot det.

MG: Den betyder egentligen lika mycket som de andra matcherna, men inramningen gör ju att den känns mer värdefull. Det är bara inspirerande och om vi slår en toppkonkurrent är det självklart jättebra.

Hur ska ni göra att för att segrande ur matchen?

JP: Vi ska spela vårt spel och göra det som vi har tränat på under hela säsongen. Vi vill vara aggressiva och spela ut ordentligt, då tror jag att vi har stora möjligheter.

MG: Jag tror att Hammarby kommer vilja trycka på för att diktera villkoren och gå ut med full fart. Därför gäller det för oss att ligga rätt hela tiden och sedan ska vi nog plocka fram några knep för att överraska dem.

Vad säger ni om varandra som spelare?

JP: Markus är en liknande spelare som mig, väldigt bollsäker och duktig närkampsspelare som löper mycket. Jag har mött honom ett par gånger tidigare i både Örgryte och Gais och det är en duktig spelare.

MG: Johan är väldigt klok och stark i duellerna. Det är en duktig spelare som vi får se uppmed.

Hur ser ni på det faktum att arenan kommer vara fullsatt under matchen?

JP: Det är bara helt fantastiskt. Det är såna här matchen man vill uppleva. Vi ska försöka att bjuda tillbaka till supportrarna genom att göra en bra prestation och vinna matchen.

MG: Väldigt inspirerande. Inte speciellt nervöst, men däremot väldigt kul. Jag tror att de flesta i laget känner så också.

 

Jag heter Christopher Grönlund, är 22 år gammal och studerar till journalist. Är bosatt i Göteborg, men har rötterna i ett litet samhälle utanför Uppsala. Brinner för att ta reda på och berätta saker. Uppskattar all form av fotboll, men känner lite extra för den inhemska. Tanken är att jag ska flika in här emellanåt med ett och annat inlägg som kommer handla om allt mellan himmel och jord – så länge det rör superettan. 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB