Och två tappade poäng i jakten på en allsvensk plats.

Hammarby fick nöja sig med 1-1 i bortamötet med Varberg.

Här lite synpunkter från matchen på Påskbergsvallen:

Matchbetyg   3

Regn, rusk och allmänt höstjävligt.

Spelkvalitén lite där efter.

Men varför klaga när det bjuds massor av heta situationer, som missad straff, ett tvivelaktigt bortdömt mål och säsongens räddning, eller ska vi säga säsongens målsumpning?

Matchbilden i första halvlek den väntade. Hammarby vid bollen, men utan att få upp passningstempot och med dålig rörelse. Varberg försvarade sig lågt och fick en hel del fina omställningstillfällen eftersom Hammarby nästan vid varje tillfälle misslyckades med att få avslut på sina anfall.

I samband med just en sån kontring tog hemmalaget ledningen. Öster-lånet Vlado Zlojutro fick väl enkelt smyga in bakom en passiv Stefan Batan och slog sen in bollen som Kalle Söderström i kamp med Michael Timisela stötte i mål.

Att Bois gick till halvtidsvila med 1-0 är faktiskt inte mycket att säga om.

Att Hammarby kvitterade i andra halvlek är heller inte mycket att säga om. Precis som i senaste bortamatchen mot Husqvarna, flyttade laget fram sina positioner ytterligare och spelade med en helt annan offervilja, en helt annan desperation.

Kvitteringsskytten?

Honom återkommer jag till nedan.

Hammarby hade sen ytterligare ett par lägen att avgöra matchen, men i takt med att mattan blev alltmer ospelbar på grund av regnet jämnade spelet ut sig.

Knappast logiskt med ett kryss, men Bois behöver absolut inte skämmas för poängen. Laget försvarade sig tappert, höll ihop styrkorna bra och fightades till sista blodsdroppen.

Hammarby gör återigen spelmässigt en helt okej bortamatch, och hade det inte varit för svagt straffskytte och brist på kyla i målområdet hade laget åkt hem med tre poäng.

Inget bottennapp, alltså. Däremot en liten missräkning.

Matchens lirare

Kennedy Bakircioglu. Lagkaptenen har höjt sig enormt under hösten. Jobbar kopiöst, manar på sina lagkompisar och ligger bakom mycket i anfallsväg.

Dessutom målskytt efter ett patenterat långskott.

13 mål och sju assister hittills innebär 20 poäng.

Starka papper.

Matchens grej 1

Straffmissen. Efter att ha bränt straffar mot såväl Husqvarna som Syrianska lämnade Bakircioglu över ansvaret till Pablo Piñones-Arce, men inte heller han kände sig bekväm från elvameterspunkten. I stället kunde Varbergs-keepern Joakim Wulff rädda det lama skottet ganska enkelt.

Wulff – hemmalagets klart bäste spelare.

Matchens grej 2

Målsumpningen. I stort sett öppet mål från två meter för 2-1, men inte ens det läget var tillräckligt för inhoppande Linus Hallenius, som sköt så att Wulff halvmirakulöst kunde rädda.

Domare

Team Patrik Eriksson hade ett flertal svåra situationer att ta sig an. Redde ut de flesta, men långt ifrån alla.

Hammarbys straff, till exempel, såg väääääldigt billig ut.

Och offsideavblåsningen, när Piñones-Arce spelade fram Nahir Besara, som rullade bollen i tomt mål, kan nog också ifrågasättas.

Knappt godkänd.

Prognos

Starkt av Varberg att resa sig efter stjärnsmällen i Växjö senast, och poängen man tog i kväll innebär med största säkerhet att kontraktet är i hamn – utan kval.

Närmast på programmet för hallänningarna: Assyriska borta och Ängelholm hemma.

Rimligt utfall: tre poäng.

Vad det här poängtappet innebär för Hammarby är svårt att säga eftersom toppkonkurrenterna Ljungskile och Sundsvall möts internt i morgon. Men det kan man konstatera, att de två förföljarna, Östersund och Jönköping, plockade in två poäng på Hammarby, som i alla fall över natten befinner sig i tabelltopp.

Kommande matcher för Hammarby: först Sirius hemma på söndag, sen Landskrona.

Pablo Piñones-Arce avstängd mot Sirius.

Rimligt utfall: sex poäng – trots allt.

***

Lurig match på förhand eftersom Östersund tappat lite i slagstyrka på sistone medan Gais kom till spel med sex raka utan förlust.

Men något större snack om saken var det nu inte.

ÖFK vann avslutsstatistiken med 20-7 och matchen med 2-1.

Ammar Ahmed gav ÖFK ledningen, Gabriel Altemark-Vanneryr kvitterade i andra halvlek innan Alex Dyer avgjorde mötet på Jämtkraft Arena – engelsmannens första mål för säsongen.

Det kunde knappast ha kommit mycket lägligare.

ÖFK nu bara fem poäng efter serieledande Hammarby. Möter närmast J-Södra borta i en minst sagt intressant match.

Gais, utan ordinarie keepern Tommi Vaiho och mittbacken/lagkaptenen Björn Andersson (båda avstängda) behöver nog ta ytterligare, fyra, kanske fem poäng för att känna sig helt säkert på nytt kontrakt. Degerfors hemma i helgen för grönsvart.

***

Visst kan Assyriska vinna på Södertälje Arena.

Och visst kan AFF besegra lokalrivalen Syrianska.

2-0 blev det inför 3 400 åskådare.

Aziz Corr Nyang gav AFF ledningen i första halvlek och i mitten på andra halvlek ökade Alex Nilsson på till 2-0.

AFF fick inte bara revansch för derbyförlusten i våras.

Laget fick också hopp om att kunna förnya kontraktet.

Nu bara en poäng efter Landskrona, som ligger precis ovanför det nedersta strecket.

AFF möter i nästa omgång, på lördag, Varberg på hemmaplan. En uppgift som trots allt ser överkomlig ut.

SFC lär behöva ytterligare någon eller ett par poäng till för kunna känna sig säkert på nytt kontrakt. Kan faktiskt hjälpa AFF på måndag, då man möter Landskrona borta.

• Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen