Jubel på Söder och i Sundsvall

av gorbol

Supersviten håller.

Man jag misstänker ändå att det jublas på Söder i Stockholm och i Sundsvall.

Serieledande Ljungskile fick nämligen nöja sig med 3-3 i den svåra bortamatchen mot Degerfors.

Här lite reflektioner kring slaget på Stora Valla:

Matchbetyg   5

Två lag jag gillar skarpt – och det vore synd att säga att de gjorde mig besviken.

Låt gå för att det inte var ett supertempo, det kan man inte begära med tanke på det täta matchandet på sistone, men jisses vilken kamp och vilket drama det blev. Och jisses så många målchanser och vackra mål.

Den tekniska kvalitén också förhållandevis hög. Det här är två lag som odlar ett eget passningsspel och som kan skapa målchanser tack vare det.

När det gäller Ljungskile brottas man fortfarande med den gamla sparka-å-spring-stämpeln, men det är dags att en gång för alla sudda ut den.

När det gäller Degerfors tycker laget, likt många andra lag i serien, att man ligger för långt ned i tabellen i förhållande till sin egentliga kapacitet – och i Degerfors fall stämmer det faktiskt.

Hemmalaget hade kommandot under stora delar av matchen, framför allt första 20 i andra halvlek, då man sprang LSK sönder och samman. Hade det inte varit för att Peter Samuelsson klippt tånaglarna på morgonen hade han gjort hat trick och dödat matchen under den perioden.

LSK såg lite segt, lite tröttkört ut, men visade ändå på en enorm mental styrka att komma tillbaka in i matchen och kvittera på tilläggstid.

Och ja, det var samme man som räddade laget i vårmötet på Skarsjövallen som gjorde det i dag. Om Steven Old, som med vänstern (!) tryckte in 3-3 bakom August Strömberg, är stor hjälte i Bohuslän med omnejd i dag är den nyzeeländske landslagsmannen garanterat inte lika populär i Värmland.

Skön syn i direkt anslutning till slutsignalen, förresten. En majoritet av spelarna på planen rasade ihop som bowlingkäglor. De hade tömt sig fullständigt i jakt på nytt kontrakt respektive konsoliderad tätkänning.

Underbart.

Matchens lirare

Ferhad Ayaz. Öppnade målkontot blixtsnabbt, hans tionde för säsongen, och var under hela matchen ett ständigt hot mot LSK-försvaret med sin speed, fina teknik och precisa inspel och inlägg.

Han spelar garanterat inte i den här serien nästa säsong.

Men förhoppningen är att han stannar inom landets gränser.

Det har snackats om Malmö FF och, tja, varför inte?

Matchens grej 1

1-1-målet. Jonas Lindberg hittar ut med en passning på högerkanten. Ken Sema suger in bollen, tar fram den ett par meter innan han med vänstern bombar upp den i närheten av krysset.

Riktigt läckert.

Sema – vassast för dagen i LSK.

Matchens grej 2

2-2-målet. Med bara sekunder kvar av första halvlek får Degerfors frispark strax utanför motståndarnas straffområde. Fram kliver boll- och spelbegåvningen Eric Jernberg som med känsla smeker in kulan i närheten av krysset.

Vackert – och ett psykologiskt oerhört viktigt mål.

Dessvärre för Degerfors haltade Jernberg ut efter 70 minuter – och vad värre är: även lagkaptenen och Jernbergs innermittfältskumpan, Tobias Solberg, tvingades lämna matchen i slutskedet på grund av skada.

Illa, illa.

Domare

Team Dragan Banjac var knappast hundraprocentigt, men avgjorde på intet sätt matchen.

Godkänt.

Prognos

Degerfors som alltid oerhört höststarkt, har nu sex raka utan förlust och med 36 poäng bör man ha säkrat nytt kontrakt utan kval.

J-Södra borta och Husqvarna hemma väntar efter EM-kvaluppehållet.

Rimligt utfall: tre poäng.

LSK är alltså nu uppe i 21 raka matcher utan förlust – men riskerar likväl att dråsa ned till kvalplats om Hammarby och Sundsvall vinner sina respektive matcher i helgen.

Också ett öde.

Närmast på agendan för Tor-Arne Fredheims manskap: Husqvarna hemma och Syrianska borta.

Rimligt utfall: sex poäng.

***

J-Södra besegrar Gais på bortaplan med 3-2 och sätter därmed stenhård press på både Hammarby och Sundsvall i tabelltoppen.

Hann se andra halvlek, där J-Södra hade att försvara sin 3-2-ledning, vilket man gjorde ganska kontrollerat. Gais skapade förvisso stundtals ett visst tryck mot J-Södra-målet, men det var ändå gästerna som plockade fram halvlekens bästa chans. Inhoppande Jonathan Drotts skott träffade dock insidan av stolpen.

Första halvlek bjöd på rena vilda västern och en målexplosion av sällan skådat slag. J-Södra gick fram till en 3-0-ledning efter två mål av Fredrik Olsson, som svarat för fyra fullträffar i de två senaste matcherna och 13 totalt, och en makalöst formstark Tommy Thelin, som därmed har gjort mål i sju raka matcher. Gais skapade dock spänning, först genom Richard Ekundes 1-3-mål och sen efter ett självmål av J-Södras ytterback Jesper Manns.

J-Södra är seriens formstarkaste lag. Har tagit 19 poäng av 21 möjliga i de sju senaste matcherna och möter efter EM-kvalet i tur och ordning Degerfors hemma, Öster hemma och Hammarby borta.

Gais, däremot, har tre raka förluster och löper därmed uppenbar risk att hamna på negativ kvalplats. Gais restprogram: Öster borta, Hammarby hemma och Assyriska borta.

***

0-0 på Jämtkraft arena mellan Östersund och Öster i en match som aldrig riktigt ville ta fart.