Med ena benet i allsvenskan

av gorbol

Hur viktigt det är att ha ett riktigt vasst anfallspar?

Sundsvall vet.

Pa Dibba-Johan Eklund samarbetade sig fram till en blytung 1-0-seger borta mot Sirius, vilket innebär att Giffarna nu bara är en poäng och drygt 90 minuter från allsvenskt spel 2015.

Här lite synpunkter från mötet på Studenternas:

Matchbetyg   2

Ganska hafsigt och slafsig.

Dessutom oväntat temposvagt och ingen intensitet att tala om.

Sett till lagens prestationer i de senaste omgångarna också en ganska väntat matchbild.

Sirius spelstyrande med ett stundtals ganska massivt bollinnehav. Stal framför allt i första halvlek bollar i fina ytor och kom rättvända i fart mot Giffarnas backlinje. Men gick det inte för långsamt, så saknades den tekniska kvalitén och genombrottskraften.

Hemmalaget i skenbart övertag även efter paus, men då hade Giffarna korrigerat sitt positions- och försvarsspel och släppte egentligen inte till en enda målchans värd namnet.

Sirius ganska spelskickligt, men också lättviktigt. Ska ändå ha en eloge för att man bjöd till under matchens samtliga 93 minuter.

Sundsvall har kastat allt vad finlir heter överbord, och förlitar sig numera helt på försvarsspel, kampmoral och långa bollar upp mot store, starke Johan Eklund och blixtrande snabbe Pa Dibba.

Inget fel med det. Laget har nu fyra raka uddamålssegrar, nått den magiska 60-poängsgränsen och skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför serieepilogen på söndag.

Matchens lirare

Johan Eklund. Det hade känts löjligt att ta nån annan. Eklund slet kopiöst, stångades framgångsrikt med Sirius båda mittbackar, tog sig fram till ett par, tre heta lägen – och avgjorde också matchen med sitt 1-0-mål, givetvis assisterad av vapendragaren Pa Dibba.

Eklund har nu gjort 16 mål och toppar skytteligan.

Tillsammans ligger firma EklundDibba bakom 28 mål.

Seriens bästa anfallsduo?

Tveklöst.

Matchens grej

Superräddningen. Sirius bästa kvitteringschans kom i upptakten av andra halvlek, då Kerim Mrabti (hemmalagets bäste denna kväll) tryckte av ett skott strax utanför straffområdet som touchade en Sundsvallsförsvarare och ändrade riktning.

Men Giffarnas keeper Tommy Naurin lyckades mirakulöst vända i luften och rädda.

Naurin – tryggheten personifierad – och seriens bäste målvakt.

Domare

Team Robert Daradic hade allt under kontroll från avspark till slutsignal.

Stark insats.

Prognos

Sirius har inget att spela för i sista omgången. Möter Värnamo, som också har klarat kontraktet med marginal.

Rimligt utfall: en poäng.

Giffarna gick upp i serieledning och behöver bara en poäng i epilogen hemma mot Landskrona för att säkra en topp-två-placering som innebär allsvenskt spel 2015.

Rimligt utfall: tre poäng.

***

Kvalhoppet är ute för J-Södra.

Kvalspöket har slagit klorna på allvar i Öster.

Så kan man möjligen sammanfatta konsekvensen av kvällens Smålandsderby, som blev en smått vansinnig historia och slutade oavgjort, 3-3.

J-Södra ledde med både 2-0 och 3-2, men Öster fightade sig tillbaka in i matchen och tog till slut en, kan det åtminstone visa sig, grymt viktig poäng.

Fredrik Olsson, Tommy Thelin på straff (mål i nio raka matcher nu!) och inhoppande Ronny Sabo målskyttar för hemmalaget, som vann avslutsstatistiken med 16-10.

Centerbjässen Alhaji Gero tvåmålsskytt och poängräddare för Öster. Mittbacken Mario Vasilj reducerade J-Södras 2-0-ledning.

Öster piskat att vinna sista matchen för att eventuellt undvika kval.

***

Ett superviktigt Skånederby också på agendan.

Misstänker att varken hemmalaget Landskrona eller Ängelholm är helt tillfreds med slutresultatet, 1-1.

Andreas Dahl gav Bois ledningen på straff i 79:e minuten, men inhoppande Michael Baggner kvitterade fem minuter senare.

Bois under nedflyttningsstrecket, har en poäng upp till Assyriska som befinner sig på kvalplats.

ÄFF strax ovanför kvalstrecket, har två poäng tillgodo på Öster, som just nu är på kvalplats.