Startsida / Inlägg

Syriens barn lider – så kan du hjälpa

av Kenan Habul
Foto: Niclas Hammarström
Aftonbladet fotograferade Dania, 11, när hon i höstas fick vård för sina splitterskador på Dar Al-Shiffa-sjukhuset i Aleppo.
Foto: Niclas Hammarström

Jasmine, 12, såg sin pappa bli ihjälskjuten. Dania, 11, fick splitterskador efter en granatattack.
Du kan hjälpa Syriens barn. Du kan skänka en timlön.
– Det är omöjligt att föreställa sig den fasa som de lever under, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

Flickan på bilden här ovanför heter Dania Kilsi. Hon lekte med sina två syskon i familjens trädgård när en granat föll ner.
Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström fotograferade henne i höstas på Dar Al-Shiffa-sjukhuset i den rebellkontrollerade delen av staden Aleppo. Dit kom hon för att få vård för sina splitterskador. Hon levde då.
Över 70 000 människor har mist livet i kriget som började för två år sedan.

Berättar i rapport

Barnen lider mest, uppger hjälporganisationen Rädda Barnen som nu kräver att FN:s säkerhetsråd sätter press på de stridande parterna. En rapport har lämnats till rådet i går.
– Vi kräver att man respekterar internationell rätt och gör det möjligt för oss att hjälpa barnen inne i Syrien, säger Elisabeth Dahlin.
I rapporten berättar barnen om hur de har sett sina föräldrar dö. De berättar om sina skador efter granatattacker. De berättar hur de har tvingats från sina hem.
– Vart tredje barn har blivit sparkat, skjutet, slaget. Vi har rapporter om barnsoldater. Det tar åratal att hjälpa en barnsoldat till ett normalt liv.

Foto: Muhammed Muheisen/AP
Foto: Muhammed Muheisen/AP

Har ingen mat

Unga flickor gifts bort för att slippa bli utsatta för sexuellt våld.
– Min dotter är 16 och hon älskade skolan. Vi kunde inte skydda henne, så vi var tvungna att gifta bort henne. Hon måste få en beskyddare, säger trebarnsmamman Um Ali.
Barnen har ingen mat, de lever i parker och grottor, de får ingen undervisning för att lärarna har flytt och skolor har blivit måltavlor. Det finns inga mediciner och de tvingas använda gatan som toalett för att avloppssystemet har skadats i striderna, enligt Rädda Barnen.
– Jag har varit i Darfur och i Kambodja efter Pol Pot. Men ingenstans har vi sett att barn använts som mänskliga sköldar och utnyttjats på samma sätt som i Syrien, säger Elisabeth Dahlin.

’Ökad medvetenhet’

Men hjälpbehoven är stora även bland de hundratusentals flyktingar som finns i Turkiet, Libanon och Irak.
– Madrasser, filtar, fotogen till spisar. Vi behöver allt för att skapa minsta normalitet i deras tillvaro.
Genom andra internationella och lokala hjälporganisationer försöker Rädda Barnen underlätta för de drabbade genom att erbjuda medicinsk hjälp och psykologhjälp. De försöker också se till så att barnen återupptar sin skolgång genom att betala skolavgifter och köpa skoluniformer.

’Vill göra någonting’

Därför är varenda krona från Aftonbladets läsare välkommen.
– Vi behöver pengar för att komma med ännu bättre stöd. Men det gäller också att öka svenskarnas medvetenhet om vad som pågår i Syrien, säger Elisabeth Dahlin.
För Aftonbladets publisher Jan Helin är det självklart att stödja insamlingen.
– Aftonbladet har kontinuerligt rapporterat från Syrien. Vår journalistik väcker engagemang och läsarna känner att de vill göra någonting. Nu får de möjlighet att göra en insats och hjälpa dem som drabbas hårdast, säger Jan Helin.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB