Startsida / Inlägg

Malin Berghagens hyresrättskamp

av tramsfrans

Foto: Stefan Mattsson

Om det är någonting som verkligen är attraktivt i Stockholm så är det stora, centrala hyresrätter på attraktiva adresser. Folk är tokiga i dem! Vitsen med en hyresrätt är att man inte äger den själv utan hyr den av någon annan, något som de flesta som bor i hyresrätter är väl medvetna om.

En person som inte riktigt har förstått konceptet hyresrätt är Malin Berghagen. Sedan Lill-Babs dog förra våren har Malin bott i sin mammas hyresrätt, men har nu blivit uppsagd från den eftersom det inte är hennes. Inte så konstigt kan man tycka, men för Malin kom det som en överraskning. Malin bloggar:

”Enligt lag så får man inte ärva en hyresrätt och trotts att jag flyttade hem från Mallorca för att vara nära min mor och skrev mig på hennes adress hos henne så anser inte hyresvärden att det är tillräckligt.”

Att en person som alltså inte bott i lägenheten under en längre tid skulle få ta över kontraktet låter väl ändå rätt märkligt? Syftet med en hyresrätt kan inte vara att den ska gå i arv inom en och samma familj om man inte har bott tillsammans. Det är trots allt inte en släktgård, och hade det fungerat på det sättet hade det troligtvis aldrig funnits lediga hyreslägenheter i Stockholm.

”Jag har bott med min mamma till och från hela livet. Mina barn har bott hos henne i perioder när de pluggade i sthlm eller behövde boende, för det var sån hon var. Hon öppnade sitt hem, en trea i Vasastan, för sina bröder, sin mamma och min syster Monica på 60 talet.”

Att öppna upp sitt hem för släktingar och familj är behjärtansvärt, men vem gör inte det? Att man bodde tillsammans på 1960-talet (när Malin var bebis) kan ändå inte vara ett godtagbart skäl till att få ta över ett hyreskontrakt 2019? Om hyreslagen var baserad på god karma hade det kanske varit möjligt, men faktum kvarstår ju att det aldrig har varit Malins lägenhet tidigare?

”Jag tycker det är tramsigt att en närstående utan boende inte får ta över kontraktet trots att resten familjen anser att det är ok. För det är inte bara en lägenhet som vilken som helst. Det är en plats där du är nära en anhörig som nu inte längre finns kvar. Det är jobbigt nog med sorgen och dessutom att inte veta. Det är en hjärtesak för ALLA i liknande situation som oss och borde prioriteras. Family first! Men icke då enligt svensk lag.”

Att svensk hyreslagstiftning inte utgår från ”family first är nog rätt bra om ni frågar mig. Jag förstår inte riktigt vilken skillnad det gör att resten av familjen tycker det är okej att Malin tar över kontraktet eftersom det ändå inte är deras lägenhet? Det var trots allt Barbros hyresrätt och ingen annans. Bara för att man har fina minnen från en lägenhet så har man faktiskt inte permanent besittningsrätt.

Nu ligger ärendet hos hyresnämnden. Lagen är rätt tydlig just när det kommer till överlåtelser av hyreskontrakt, men fortsättning följer på Malins lägenhetsbatalj. Jag förstår att hon tar striden eftersom ett förstahandskontrakt i centrala Stockholm är något av det mest värdefulla man kan ha, men att vara helt oförstående till svensk lagstiftning är kanske lite speciellt. Att tro att man står över lagen på grund av familjeband känns iallafall aningen verklighetsfrånvänt.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB