Startsida / Inlägg

Isabella Löwengrips nya självbiografi

av tramsfrans

Foto: Lisa Arfwidsson

Förra veckan rapporterade jag om kändisars självbiografier med anledning av Dominika Peczynskis boksläpp! En annan svensk kändis som alltid skissar på nästa självbiografi är Isabella Löwengrip, och på sin blogg berättar hon nu mer om de kommande bokplanerna.

”Jag signerade avtal för boken som jag jobbar med under förra hösten (!), jag skrev i några månader men sedan fick jag en rejäl skrivkramp. Jag kunde inte ens öppna min dator, så illa blev det. Jag önskar är att det blir en rejäl bok, mitt mål är att göra en tjock bok på runt 500 sidor.”

Det är i skrivande stund oklart vad Isabellas kommande bok ska handla om, men det viktigaste är att det blir en riktigt tjock bok på minst 500 sidor. Vilken kändis som helst kan ge ut en bok på 200 sidor som fylls ut med bilder, men en bok på 500 sidor är ingenting man skojar bort. Vad som faktiskt står i boken är mindre viktigt!

Jag är inte helt insatt i hur det fungerar när man skriver en bok, men om jag har förstått det rätt så är det viktigaste att skriva så mycket som möjligt i början. Onödig text stryks därefter bort i ett senare skede. I mina öron låter det som att man börjar i fel ände om man bestämmer hur lång boken ska vara innan man ens börjar skriva den eller vet vad den ska handla om? En bok som i slutändan landar på 500 sidor har troligtvis ett utkast som är betydligt längre.

En utmaning i skrivprocessen är att det varit svårt för Isabella att berätta om någonting som inte redan är känt. Bella fortsätter:

”Men om jag ska ge ut en bok måste det innehålla allt som händer bakom kulisserna eftersom det redan finns så mycket material om mig.. Det är alltid svårt att ta ett beslut om jag ens ska göra en ny bok eftersom det rör upp så mycket inombords, man blir så extremt sårbar när raderna når läsarna. Samtidigt vet jag att många är nyfikna på livet bakom allt.”

Man kan i ärlighetens namn börja fundera på hur mycket det finns ”bakom kulisserna” som vi inte redan vet om Isabella Löwengrip? Mycket av det hon berättat de senaste åren i olika tidningar, radio och tv har ju handlat om just hennes privatliv, och i synnerhet det senaste året efter att hennes företag var nära att gå i konkurs.

Att Isabella varit så öppen har uppenbarligen varit en framgångsrik strategi för att få uppmärksamhet, men det kan eventuellt innebära problem när hon ska hitta nya uppslag till en självbiografi. Vissa historier behöver kanske mogna som ett årgångsvin innan man berättar dem en gång till.

Det går att säga mycket om Isabella Löwengrip, men hon har inte direkt varit gåtfull och privat de senaste åren. Det finns säkert saker kvar att berätta, men frågan är om det är tillräckligt intressant för att bära 500 sidor.

Jag ska dock inte vara kritisk till en bok som ännu inte ens är skriven. Framtiden får utvisa huruvida den är läsvärd eller inte!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB