Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Ohälsosamt hälsosam?

av Anna
yoggi_mini.jpg
Så god att jag kan dricka upp en hel liter i ett naffs, men jag brukar äta den på tallrik. Innehåller en hel del sötningsmedel, men vad gör det när jag har bär, nötter, flingor och frukt till?

Det är en svår balansgång mellan att vara hälsosam och extrem, vilket åtminstone inte jag tycker ät hälsosamt. En person som lider av ortorexi*uppfattas som optimalt hälsosam men är egentligen alldeles för fixerad vid att träna och äta nyttigt. Att äta sockerfritt, ekologiskt, utan sötningsmedel eller artificiella tillsatser, inga snabba kolhydrater och träna 7 dagar i veckan. Helst 2 ggr per dag. Nej, hälsa för mig är att kunna slappna av och äta bra mat, träna några gånger i veckan MEN även göra undantag UTAN att få dåligt samvete.

Jag kan själv komma in i mönster av för mycket träning och extremt nyttig mat. Det är ett kontrollbehov jag har och som jag hamnar i när jag känner att jag inte kan styra livet runt omkring. Därför är barn det bästa som hänt mig då jag inte längre sätter mig själv i första hand. Dessutom blir jag äldre, klokare och känner min kropp och vet om mitt beteende. Men jag vet av erfarenhet att det är svårt att vara lagom hälsosam. Därför vill jag dela med mig och väcka en tanke. Lever du hälsosamt eller ohälsosamt hälsosamt?

P.S. Det GÅR att träna ofta om man varierar träningen och kör lättare ibland, men minst en vilodag/vecka är vad jag förespråkar. Samma sak med kosten. I alla fall en dag i veckan med lite skräpmat eller vid speciella tillfällen tror jag bara är bra för kroppen. Och själen. D.S.

P.S. nr 2 Har man ett mål att nå, t.ex. viknedgång eller att tävla i fitness så GÅR det inte att leva helt hälsosamt. Det har jag full förståelse för. Men oftast är det bara en viss period/fram till ett visst mål man då tränar och äter extremt. D.S.

*Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan. 

Fakta från Wikipedia.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB