Chokladälskarens jordgubbstårta
avTill vänster före grädden & till höger den färdiga tårtan. Smaskens! |
Snart vankas kombinerat 6- och 4- årskalas i förskott innan semestern på KTH-Hallen för Hugo och Hampus. Jag har förberett flera dagar och igår gjorde jag den här ljuvliga chokladtårtan utom dekorationen som jag nyss lagt på. En tårta för dig som verkligen älskar choklad och jordgubbar eller vad du väljer att toppa den med.
Nej, Kids Parkour, lek och godsaker för 24 barn hägrar. Är så glad att vi får till ett kul kalas för grabbarna. Här är tårtreceptet för dig som är sugen. Tjao!
Ingredienser kladdkaka (x2 eller x3):
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
Ingredienser fyllning:
- ca 2 dl grädde
- ev. 2-3 dl hallon med lite socker
Ingredienser garnering:
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad
- jordgubbar eller andra bär/frukt att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform, ca 24 cm, gärna med löstagbar kant.
- Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter (eller kortare om du vill ha den lite kladdig).
- Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon med lite socker.
- Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
- Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras. Garnera före servering.