Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Mammas hälsolimpa

av Anna

halsolimpa.jpg

Det här goda hälsobrödet brukar mamma baka när vi är på besök och idag doftar det ljuvligt av nybakt. Saftigt och smakrikt av goda brödkryddor. Krävs lite planering då det bakas under två dagar, men helt klart värt besväret!

Recept för två bröd:

Ingredienser till dag 1:

  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 1/2 dl rågkross
  • 6 dl vatten

Ingredienser till dag 2:

  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 tsk anis
  • 1 1/2 tsk kummin
  • 1 msk salt
  • ca 9 dl vetemjöl (går att byta ut mot ex. dinkelmjöl för ett ännu nyttigare bröd)

Dag 1:

  1. Slå hett vatten (ca. 80°) över grovt rågmjöl och rågkross i en degbunke. 
  2. Täck över med bakduk och låt blandningen stå till nästa dag.

Dag 2:

  1. Rör ut jästen i fingerljumt vatten och blanda ner i degbunken. I med sirap. 
  2. Stöt kryddorna och tillsätt dem tillsammans med salt och det mesta av vete/dinkelmjölet. 
  3. Arbeta degen med mer mjöl tills den är smidig och släpper bunken. 
  4. Låt degen jäsa i ca. 30 min. 
  5. Ta upp på bakbord och knåda. Dela i två delar och forma till limpor.
  6. Lägg dem i formar klädda med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek.
  7. Grädda limporna ca. 45 min i 175°.
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson, Elvira S Barsotti och Filip Elofsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB