Saftigaste morotstårtan
avEn tårta jag bakade för ett år sen till min mamma. |
Så här på äldste sonens födelsedag bjuder jag på ett recept på morotstårta även om han själv ville ha glass. Är själv inte så förtjust i gräddtårta, men denna saftig morotstårta blev jättegod. Jag modifierade dessutom receptet lite lite till det nyttigare hållet utan att ge avkall på smaken. Läs nedan hur.
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl socker (jag tog råsocker)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mjöl (jag tog dinkelmjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost (jag tog light, 5% fett)
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor eller vad du tycker om.
Backstage är det inte lika städat..