Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Mättande hälsogröt

av Anna
kanelgrot.jpg

Hösten kom till Stockholm den här veckan även om det är varmt ute. Ja på en enda dag slog den till med lite mulet väder och många som är tillbaka på sina jobb och idag skolstart för Hugo (spännande – första dagen idag). Jag älskar hösten och blir alltid mer sugen på värmande gröt till frukost än yoghurt. Idag gjorde jag en riktigt mättande hälsogröt:

Ingredienser:

  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl krossat bovete
  • 2 msk hela linfrön
  • 2 msk psylliumfrön 
  • 3 dl vatten (beroende på hur tjock gröt du vill ha)

Detta kokade jag i 3-5 minuter. Till hade jag min proteinkräm (Whey-100 vanilj från Gymgrossisten blandat med en liten skvätt mjölk eller vatten till en tjock smet), massor av kanel, gojibär och mandlar. Drack även te och åt ett äpple till innan magen var nöjd.

grotingr.jpg

Grötens nyttighetsfaktor:

  • Krossat bovete är protein- och fiberrikt, mättande samt innehåller bra vitaminer och mineraler.
  • Havregryn – havre är ett väldigt näringsrika sädesslag, rikt på B och E-vitamin, nyttiga fettsyror och betaglukaner.
  • Psylliumfrön och linfrön bildar en gel runt sig som ger extra ökad mättnadskänsla och fibrer för en god tarmflora. Linfrön innehåller dessutom mycket omega-3 fett.
  • Gojibär innehåller 500 ggr mer C-vitamin än apelsiner, tre ggr mer järn än spenat och fyra ggr mer antioxidanter än körsbär.
  • Mandel är väldigt proteinrikt (20 g protein/100 g mandel), har bra fett, är fulla med E-vitamin som fungerar som en kraftig antioxidant, magnesium, folsyra, B1, B2, B3, B6, Kalcium, Järn, Kalium, Zink, Karoten (A-vit), Selen och Fosfor.
  • Kanel reglera blodsockret, sägs minska sötsuget och dämpa inflamationer.
  • Proteinpulvret Whey-100 vanilj från Gymgrossisten ger god smak till gröten (innehåller sötningsmedel) och är ett vassleprotein med högt biologiskt värde. Mycket protein mättar och bygger muskler. Tips om du inte äter proteinpulver är att ha i ett par hela ägg mot slutet av koktiden eller en klick keso/kesella för att öka proteininnehållet.
  • Tjänstgörande redaktörer:  Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB