Dinkelbröd med äpple
av
Vilodag från träning ger tid för annat. Låt tvätthögen växa och baka bröd istället! 😉 Det känns alltid bättre med hembakat för då slipper du konstiga tillsatser och vet precis vad som är i.
Här är ett recept jag hittade i senaste Ica Bladet där du passande nog kan använda nyskördade svenska höstäpplen. Dessutom är det bara grova mjölsorter och honung som sötningsmedel (mer vitaminer och helt naturligt). Äpplena gör brödet extra saftigt och t.o.m. mina kräsna testpiloter Hugo och Hampus gillade det skarpt.
Ingredienser, 2 limpor:
- 5 dl vatten
- 1/2 paket jäst
- 2 äpplen
- 3/4 dl honung
- 1 tsk salt
- 7 dl rågmjöl
- 10-11 dl dinkelmjöl
Gör så här:
- Värm vattnet till 37°C. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.
- Riv äpplena grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
- Täck bunken med bakduk och jäst i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250°.
- Ta upp degen och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
- Ställ bröden i nedre delen av ugnen, O.B.S. sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda 30-35 min. Låt svalna på galler.