Middagstips: Fisksoppa med räkor
avVad passar bättre så här när hösten smyger sig på än en god fisksoppa? För oss blir det bara en laxfilé tillagad i ugnen i all enkelhet till middag, men här är ett gott recept från min gamla blogg. Till passar bra med mitt favoritbröd – danskt rågbröd, men det måste man börja med en dag innan.
Ingredienser:
- 1 paket torskfilé
- 500 g räkor (helst med skal)
- Lax (en liten bit tog jag)
- 1 lök
- 2 st vitlöksklyftor
- ca 8 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 1,5 fiskbuljongstärning
- 1 påse frysta grönsaker
- 1 dl grädde
- örter efter smak (ex. dill eller timjan)
- Skala och hacka lök och vitlök och fräs ett par minuter. Tillsätt vatten, vin, buljong och kryddor. Låt allt koka samman i ca 15 min.
- Skär fiskblocket och laxbiten i lagom stora bitar. Lägg ner dem i koket och låt puttra tills fisken är klar och vitnat, ca 10-15 min. Försök att röra så lite som möjligt i kastrullen under tiden du kokar.
- Tillsätt grönsakerna och grädden. Koka så att grönsakerna blir mjuka.
- Skala räkorna och ha i så de blir varma.
- Servera gärna med gott bröd (finns flera sorter under min recept-samling)