Fett- och sockersnål äppelpaj
avHär är ett smarrigt recept till fredagsmyset där du kan använda säsongens härliga svenska äpplen. En fettsnål variant av äppelpaj med filodeg men så god att man inte förstår att den är nyttig.
Ingredienser:
- Några ark filodeg
- Ca 2 stora äpplen (gärna svenska)
- 2 msk aprikosmarmel (utan tillsatt socker)
- 2 tsk kanel
- 25 g smält smör
- 50 g mald/mixad mandel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och skiva äpplena i tunt.
- Mixa mandel och blanda med ca 2 msk av det smälta smöret, kanel och aprikosmarmelad.
- Lägg ut filodeg på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
- Sprid ut äppelbitarna och täck dem med mandelblandningen.
- Lägg över mer filodeg och pensla med resten av smöret.
- Vik ihop till ett paket och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
- Servera med keso/kesella eller glass för extra lyx (& kalorier 😉.