Middagstips: Kålpudding
avEn billig, nyttig och framför allt god grönsak är vitkål. Jag har länge varit sugen på kåldolmar som min mormor brukade göra, men det verkar för krångligt för mig. En enklare rätt som smakar liknande är kålpudding. Bortglömd maträtt värd att belysa!
Ingredienser:
- 0,75 kg vitkål
- 1 msk ljus sirap
- 400 gram mager nötfärs
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar, malen
- 1 krm kryddpeppar, mald
- 1 tärning köttbuljong
- 3 dl vatten
- Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna.
- Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Bryn i stekpanna.
- Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål.
- Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp buljongen i vattnet. Häll buljongen över kål/köttfärsblandninen.
- Stek kålpuddingen i ugnen 40-50 min. Servera med kokt potatis, brunsås och lingonsylt.