Kantarellsoppa & inbakad oxfilé – stående nyårsmiddag
avPrecis som förra året stod kantarellsoppa och oxfilé på vår nyårsmeny med några modifikationer. Till oxfilén (som smakade betydligt bättre än vad det ser ut på bilden) hade vi hasselbackspotatis, rödvinsås, sallad och broccoli. Klassiska nyårsmeny som alltid är lika god och står sig från år till år.
Här har du recept på för- och huvudrätten:
FÖRRÄTT – kantarellsoppa. Ingredienser (4 portioner):
- 300 g kantareller
- 3 msk smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 st shalottenlökar
- 0,75 dl vetemjöl
- 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
- 2 st kycklingbuljongtärningar
- 0,5 tsk salt (smaka av)
- 2 krm vitpeppar (smaka av)
- 3 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök fint.
- Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
- Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
- Strö över mjölet och rör om.
- Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
- Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
- Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
- Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller. Servera gärna brödkrutonger till. Smaklig måltid!
HUVUDRÄTT – inbakad oxfilé Wellington (med svamp). Ingredienser (8 pers):
- 1 1/2 kg mittbit av oxfilé
- 1 1/2 tsk salt
- ca 2 krm nymald vitpeppar
- ca 2 msk smör till bryning
- 1 pkt fryst smördeg à 425 g
- 1 ägg till pensling
Fyllning (Duxelle):
- ca 2 msk smör
- 1 stor gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 500 g färska champinjoner
- 300 g rökt skinka
- 7-8 msk tomatpuré
- ca 2 krm nymald vitpeppar
- 1/2-1 tsk salt
- 2 äggulor
Gör så här:
- Putsa oxfilén helt fri från fett och hinnor.
- Krydda den runt om med salt och nymald vitpeppar.
- Hetta upp en stor stekpanna och låt smöret bli väl nötbrynt. Bryn oxfilén ordentligt runt om så att den får en fin stekyta. Låt filén därefter kallna helt.
- Fyllningen (Duxellemassan): Skala löken och vitlöken samt tvätta champinjonerna. Hacka lök, svamp och skinkan i mycket små tärningar.
- Fräs löken och vitlöken lätt i smöret utan att det får färg. Tillsätt svampen och koka ihop det hela tills all vätska dunstat bort.
- Tillsätt skinkan och tomatpurén samt krydda med salt och peppar.
- Fortsätt att fräsa under omrörning på ej för stark värme ca 5 minuter så att ytterligare vätska dunstar bort.
- Tag pannan från spisen och rör i äggulorna. Låt massan kallna helt.
- Inbakning av oxfilén: Sätt ugnen på 200 °C. Tag fram och tina smördegsplattorna. Borsta bort ev mjöl från plattorna och lägg dem på varandra. Kavla ut plattorna till en fyrkant 40 x 40 cm.
- Bred ut ca 1/4 av fyllningen ca 5 cm in på degplattan så att oxfilén lagom får plats ovanpå. Lägg filén på fyllningen och bred resten av fyllningen på och runt omkring oxfilén så att den blir helt täckt.
- Pensla med uppvispat ägg runt degkanten. Vik degen runt oxfilén så att den blir väl täckt. Var noga med att vika in degen i de båda ändarna.
- Lägg oxfilén med degskarven nedåt direkt på en ugnsplåt utan kant. Pensla degen med ägget och sätt in oxfilén på nedersta falsen i ugnen.
- Grädda filén i 35 minuter varefter den får kallna.
Rödvinsås
- Fräs ca 3 skivor bacon och 1 1/2 – 2 finhackade scharlottenlökar.
- Krydda med lite timjan, en dutt kalvfond och späd med ca. 3 dl vatten och 1-1 1/2 dl rödvin.
- Koka ihop detta.
- Sila och red med maizena.
- Smaka av med salt och pepppar.
Recept från Tasteline.
EFTERRÄTT – rånkoppar med glass, grädde och hortronsylt.
- Tyvärr inget recept på rånkoppen. Det är min farmor – snart 90 år (!!) som gör dem. Ett tips är att använda filodeg som du ugnsgratinerar tills den är knaprig och fyller med glass eller vad du gillar.