Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

LCHF: Kantarell- & köttfärsgratäng

av Anna
kottfarsgratang2.jpg

Jag har fått utmaningen att kombinera en middag där ingredienserna köttfärs, svamp och Oatly iMat ska ingå + tre valfria. Resultatet blev en kantarell- och köttfärsgratäng i LCHF-style (men med pasta i halva så att barnen får mer kolhydrater). 

ingr_kottfatsgratang.jpg
Mina ”valfria ingredienser” var ägg, bacon och riven ost (+ lite fusk med smör, mjöl och soyasås).

Den här rätten går snabbt att laga, speciellt om du gör LCHF-varianten utan pasta (eller som jag har överbliven pasta från en annan dag). Även köttfärsen kan du steka och svampstuvningen går bra att göra någon dag i förväg.

kottfarsgratang.jpg
Hälften med pasta och utan svampstuvning (till barnen), hälften med svampstuvning och utan pasta (till oss vuxna).

Ingredienser, 4-6 portioner:

  • 500 g köttfärs 
  • 200 g kantareller
  • 2 paket Oatly iMat 7%
  • 1/2 paket bacon
  • 6 ägg
  • (kokt pasta till så många som ska äta)
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt, peppar, soyasås
  • riven ost att strö över

Gör så här:

  1. Stek köttfärsen med valfria kryddor och sprid ut i en smord, ugnssäker form (ev. med kokt pasta i botten).
  2. Stek bacon och låt rinna av på ett hushållspapper.
  3. Stek kantareller gyllenbruna i 1 msk smör. Salta, strö över vetemjöl och häll i en förpackning iMat under omrörning. Häll i en skvätt soyasås och låt puttra ett par minuter.
  4. Vispa ihop ägg och ett paket iMat med kryddor.
  5. Smula över bacon på köttfärsen, sen på med kantarellstuvningen, sen äggblandningen och sist – strö över lite riven ost.
  6. Gratinera i mitten av ugnen på 250° i ca 20 minuter tills den fått fin färg.
  7. Servera med en god sallad. Smakligt måltid!

Betyg (vuxna):  :++++:  (Smakerna bacon, kantareller, grädde och köttfärs gifter sig riktigt bra. Mannen gav min egenkombinerade maträtt mycket beröm.*Mallig* 🙂

Betyg (barn):  :+++:  (Äldste sonen ville ge maten 4 plus, men lillebrors ”Det var inte ALLS gott!” drog ner betyget till en 3a 😉

P.S. Du har väl inte missat receptutmaningen med Oatly iMat där du kan vinna en Ica Matkasse? D.S.

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB