Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Bodypump – onödig träning?

av Anna
prom_gardet.jpg

Bilden är från förrgårs korta morgonpromenad kl 6 på morgonen, innan läkarbesöket. Jag klev upp en timme tidigare (förlorade en timmes sömn), fick bara minimal puls- och förbränningsträning men det var så SKÖNT.

Em skrev ett inlägg förut om en artikel i senaste BODY där skribenten (har inget namn) hävdade att det var meningslöst att offra en timmes sömn för ”onödig träning”, där man sen fyller på med mer energi än man gjort av med. Men precis som Em tycker jag all träning är bra på olika sätt. Det måste inte handla om att prestera eller få synliga resultat. För mig är det lika mycket en stund med frisk luft och meditativ egentid att tänka och ladda batterierna. Långt ifrån onödig!

pump_anna41.jpg
Bild från juli 2010 när jag ledde Bodypump.

Många av er reagerade även på att jag inte rekommenderade Bodypump till en tjej som ville öka muskelmassan. Jag har läst studier som påvisat att den träningsformen inte ger någon ökad muskelmassa, förbränning eller kondition. Minns inte exakt, men vet att det som deltagare är lätt att göra fel då instruktören inte hinner korrigera eller ser alla i en stor sal, och skaderisken är hög vid så många, snabba reps.

Men nej – Bodypump är inte onödigt, men många luras att de ska få stora muskler. De som har genetiskt lätt att bygga, eller när träningsformen är ny kan du få större muskler, annars är det svårt att vid så många repetitioner. Bodypump är däremot bra uthållighetsträning och uthålling är ju grymt att vara för att orka träna tungt och visst många repetitioner även i gymmet, för löpning m.m. Något pass då och då, som komplement till övrig träning är vad jag rekommenderar.

Träna på! Även de gånger då du inte orkar lyfta lika tungt som vanligt, springa lika långt eller focusera vid yogan är träningen till nytta. Mentalt, som återhämtningsträning, öka blodcirkulationern och inte minst – om du tycker det är KUL!

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB