Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

PT-Convention 2012 – dag 2

av Anna
pt_cont_jannike.jpg

Alltså aj vilken hopphelg årets PT-Convention varit. Grodhopp, enbens indianhopp, spänsthopp, upphopp med höga knän, burpees med hopp… Min kropp ryser vid anblicken av bilderna ovan från gårdagens första pass med Jannike Hyper Larsson – ”Har du rätt psyke och vilja för att lyckas”. Ja – bara titta på Jannike så förstår du att det inte är en tjej att leka med – superfit och sträng.

Vi fick oss ett ordentligt pass där psyket sattes på prov precis som lovat. Spänsthopp, burpees, armhävningar i olika former, knäböj med press.. – typ allt jobbigt man kan göra. Detta i 1 minut med 10 sekunders vila innan nästa övning, x antal varv (vi fick inte veta i förväg – psykisk test). Svetten rann och endorfinerna sprutade – riktigt roligt, utmanade och jobbigt. Gillar!

gudfinna.jpg

Därnäst avslöjade Gudfinna Sigurdardottir flera bra tips för att lyckas som PT genom ”Semi Personal Training”. Det går ut på att man tränar en mindre grupp åt gången (grupp-pt) med HIIT (High Intensive Intervall Training) för att de ska få ut mycket träning på kort tid, får pusch och draghjälp av andra i gruppen, det blir billigare för klienterna än individuell PT och roligare.

Gudfinna har lång erfarenhet och jag fick flera bra idéer att avända i mitt jobb som PT. En klok och sann sak hon sa är att en PT måste brinna för det han/hon gör och vara MOTIVERANDE och inspirerande – långt viktigare än massa kunskap (även om det också är bra att ha såklart).  I slutet fick vi även testa konceptet vid ett avslutande tabata-pass där ännu fler hopp och skutt ingick. Ehhh – AJ,men väldans roligt.

susanne.gustafsson.jpg

Mätt och belåten efter lunch gick jag på Susanne Gustafssons föreläsning om ”De senaste koströnen”. Jag var så nyfiken på vad hon hade att säga mot Fredrik Nyström dagen innan. Susanne var inte alls inne på LCHF-tänket och pratade mer om gemene man än överviktiga, att vi bör minska våra portioner och vilka redskap som finns för att lära oss hur stor en normal portion bör vara (t.ex. smarta mått och en omgjord tallriksmodell).

I kolhydratsdebatten glöms ofta de nyttiga fibrerna bort som finns i mycket frukt och fullkornsprodukter och är viktiga för tarmarna m.m. Istället för att utesluta kolhydrater helt bör man se över TYP av kolhydratkällor och välja fullkorn.

Hon pratade även om hur bra det är med grenade aminosyror, sk. BCCA, som bl.a. bidrar till ökad styrka, minskad utmattning vid träning och minskar skadorna på musklerna. Det finns t.ex. i kött, mjölk, ägg och fisk och är bra att tillföra före träning så att det finns tillgängligt i kroppen direkt efter passet. Nytt mot vad man ofta fått höra om att de ska tillföras EFTER träningen.

Detta var bara ett axplock av all bra information som var perfekt att väga in mot det Fredrik Nyström framförde. Jag tycker båda är oerhört duktiga och har vettiga råd, men det gäller att se till sig själv (som båda även pekade på). Inga kostråd passar alla och som Susanne sa: ”Du kan äta allt med inte alltid” – klockrent!

anders.bengtander.jpg

Sist ut på årets konvent gick jag och lyssnade på Anders Benktander som pratade om ”Funktionella höftbesvär hos löpare”. Jag har ju själv problem med mina höfter och nu förstår jag varför. Dels att jag fått barn, haft navelbråck om inte kunnat träna bålstyrka som är oerhört viktigt för att inte får problem med höfterna. Ta en Marathon (som gav skador på hamstrings – attans vad ont jag hade i låren) på det och för lite träning för rumpan efter navelbråckoperationen.

Rent konkret bör jag och andra med höftbesvär bl.a. stretcha alla muskler runt höften, träna dess rörligthat, stärka bålen (t.ex. sidoplankan är kanon), träna höftböjaren och rumpan (ex. utfallsgång), träna bål i rotation. Mycket av detta kommer jag lägga till i min egen träning.

Så till sist ett tacktal. Även årets PT-Convention levererade massor av ny inspiration och kunskap. Lite brister i arrangemanget vägdes upp av possitivt bemötande, duktiga föreläsare och en trevlig atmosfär. Jag är mer än nöjd. Tack till Thomas Lindell för att jag fick vara med, och tack syster Mia för barnvaktandet stunden både jag och mannen var på plats.

 • Tjänstgörande redaktör: Petter J Larsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB