Kladdkaka med stevia och mandelmjöl
avFredag idag och för många fredagsmys. Då passar en riktigt god kladdkaka bra och i det här receptet kan du själv välja om du vill använda stevia eller vanligt socker, mandelmjöl eller vetemjöl (med tanke på gårdagens kalla fakta om stevia).
Trots att producenterna försöker lura oss om att stevia som säljs i butikerna är helt naturligt tycker jag det är bästa sötningsmedlet på marknaden om du inte vill påverka blodsockret. Så jag fortsätter använda det, kanske inte dagligen, men ibland när jag vill festa utan sockerrus.
Förra helgen fick jag till en stevia-mandelmjöl-kladdkaka som blev precis så där kladdig jag vill ha den. Väldigt söt varför syrliga bär och vispad grädde med vaniljpulver passade bra till.
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl stevia strö (alt. 2,5 dl socker eller 1 dl ren stevia)
- 4 msk kakao
- 1 krm vaniljpulver (alt. 2 tsk vaniljsocker)
- 100 g smör
- 1 dl mandelmjöl (alt. 1 dl mjöl)
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och stevia pösigt.
- Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
- Häll ner smeten i en smord form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
- Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. O.B.S. Den med stevia kan uppfattas rinnig, men ta hellre ut den i lös konsistens och ställ svalt ett par timmar. Då blir den perfekt!