Fina söndagsfisken
avTorsk med kantarell- och bacontopping. |
I torsdags pratades det mycket om Livsmedelsverkets nya undersökning som visade att vi äter för mycket socker och mättat fett, men för lite frukt, grönt, fullkorn och fisk. Så här ser svenskarnas matvanor ut i korthet:
- Åtta av tio äter för lite frukt och grönt.
- Sju av tio äter för lite fisk.
- Nio av tio äter för lite fullkorn.
- Åtta av tio äter för mycket mättat fett.
- Fyra av tio äter för mycket socker.
- Sju av tio äter för mycket salt.
Fakta: DN.
Jag blir varken förvånad eller känner mig träffad men för att inspirera er alla till att äta mer fisk vill jag dela med mig av ett gott recept på torsk med katarell- och bacontopping. En riktigt lyxig fiskrätt med bacon som ger god sälta och kantareller som skapar höstfeeling. Servera gärna med kokt, pressad potatis och haricot verts.
Ingredienser, 4 pers:
- 800 g torsk (2 st fiskblock)
- 1/2 baket bakon
- 200 g kantareller
- 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
- ca 3 msk färskpressad cironsaft
- 1 dl vitt vin eller vatten
- smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
- Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
- Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
- Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!