Trend o träning

Inspiration för dig som älskar träning och hälsa

Startsida / Inlägg

Tyngdlyftning – fördelar och filmklipp

av Anna
Nya Pippi! Fotad mest för att impa på barnen (vikterna väger bara 5 kg/st – säg inget 😉

Det var på skakiga ben jag stapplade hem efter morgonens träning med PTn Hans Hellberg på SATS Stureplan, där jag fått testa styrkelyft + ett par svidande benövningar. Jag har aldrig sett den typen av träning som något för mig, men gillar utmaningar och att lära mig nya saker.

Styrkelyft är verkligen en tekniksport där det ställs stora krav på både rörlighet, stabilitet, koordination, styrka, balans och inte minst hastighet/explosivitet. Hans lade snabbt märke till mina svagheter – rörlighet i bröstryggen, att jag var ojämnt stark och att jag fortfarande (efter tvillingarna) inte fått tillbaka styrkan i magen. Ja, du ser ju i filklippet att det lilla hoppet inte kom helt naturligt, men kul var det i alla fall 🙂

Får du inte upp filmklippet? Du hittar det även här.

Hans plågar mig med excentriska bensparkar. Attans vad tungt det var. Jag gillar!

Och härligt jobbigt! Att träna med PT är verkligen grymt bra även för mig som själv jobbar som PT. Man pressar sig aldrig lika hårt själv och får så mycket bra tips på övningar och slipper tänka själv. Jag lärde mig massor under vår timme ihop och det här med styrkelyft var både roligt och bra träning, även för oss som inte är någon ”Starke Adolf”.

Fördelar med tyngdlyftning enligt Hans Hellberg:

”För mig är tyngdlyftningen ett smart sätt att träna mig i de kvalitéer som krävs av mig i vardagen. Normal styrketräning är fokuserad på en muskel i taget, men det är inte så jag rör mig i vardagen. Att stå på golvet och lyfta en vikt från golv till tak i snabb hastighet är vardagslik träning och något man gör vid tyngdlyftning. Träningsformen ökar din styrka, rörlighet, stabilitet, koordination, balans och inte minst hastighet/explosivitet.”

P.S. Hans är inte bara en duktig PT – han bloggar också. D.S.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB