Startsida / Inlägg

En klev avslutning av ”Uppdrag granskning”

av Klas Lindberg

Både lagen och ”Uppdrag granskning” tycks gå bet.
Den uzbekiska Bond-skurkiga diktatorsdottern Gulnara Karimova kan nog fortsätta gå på modevisningar i Paris framöver.

Det var säsongens sista ”Uppdrag granskning” och det är väl dags för en liten summering.
Återigen kan vi konstatera att det måste vara Sveriges mest engagerande program. Återigen har program efter program skapat stor debatt, stora reaktioner, ordentliga ringar på medievattnet.
Journalisters svårigheter att hantera flykting- och integrationsfrågan häromveckan – gud vad det skrevs, snackades, höjdes röster. ROT-avdragsfusket. Fosterbarnen. Kvinnohatet på nätet – årets snackis. AIK-huliganer som tagit över klubben. Gästarbetarna från Kamerun. Leksands sjuka förhållande till kommunen. Skidåkarnas dopning. Norrportens vidlyftighet. Moskéerna – igen. Barnfattigdomen.
”UG” – agendasättarna. Snacka om makt.
Så vad satte Sveriges mäktigaste program ner foten på i säsongsavslutningen? Vad kommer Sverige prata om i några dagar framåt?
Inte mycket tror jag tyvärr.
Det var ett uppföljningsprogram som inte satte några större avtryck. Det handlade om mutskandalen kring Telia Sonera, den där bolaget betalade ut två miljarder kronor till den extremt fascinerande diktatorsdottern Gulnara Karimova i Uzbekistan för att komma över en 3G-licens i landet. Uravslöjandet var ju sprängstoff, otvetydigt. Gårdagens avslöjande var, enligt ”UG”:s egen formulering, ett ”antiklimax”. Hela programmet gick ut på att ”UG”:s stjärnreportrar Sven Bergman, Fredrik Laurin och Joachim Dyfvermark hade pratat med ett par jurister som förklarade att Telia Sonera inte brutit mot några svenska lagar och därmed lär komma undan.
Alltså: Bara en anställd eller uppdragstagare på den beslutande myndigheten kan mutas. Den fascinerande Gulnara Karimova – som hämtad ur en Bond-film – jobbar inte så. Hon har så att säga fria arbetstider. Sveriges lags rätt korta arm når henne inte där bland jetsetarna i Paris och Saint Tropez. Och Telia-cheferna tycks klara sig också.
Det hela hade kunnat berättas som en kortis i slutet av ett program. Nu blev det mycket fluff för att fylla ut till en halvtimmes reportage.
En rätt klen avslutning på en mycket stark, men bitvis ojämn, säsong.

I dag missar jag inte tennisen från Paris.

Klas Lindberg

TILLÄGG:

He!
Fastnade i ett betydligt vassare ”UG”-avsnitt på SVT Play om Firman boys – skickligt och effektiv berättat.

Eh?
Tv-tablån i övrigt i går – öken.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB