Startsida / Inlägg

Framtiden är här – och Zlatan är i närbild

av Klas Lindberg

Har ni sett framtiden?

Den stavas Zlatan-cam.

Man kan se Zlatan kolla sina naglar.

Kommer ni ihåg för tio-femton år sedan när det siades om framtidens sport-tv? Man skulle ha all makt själv där framför burken. Vi tittare skulle välja kameror, välja kommentator, byta perspektiv. Vi skulle få precis som vi ville.

Vad siarna glömde bort vid millennieskiftet var att vi inte vill sitta och välja bilder. Vi vill ha en jävla trevlig upplevelse serverad till oss. Orka sitta och hålla på och välja kamera, sortera bland en massa bildalternativ. Sånt finns det ju proffs på. De kallas bildproducenter och gör inget annat än att optimera vår upplevelse. De riktiga stjärnorna får oss att få både överblick, känna oss närvarande, hittar detaljerna, känslorna och stämningen på arenan. Bildproducenter ska vi vara rädda om men det fattade inte spågubbarna och teknikvisionärerna.

Allt de förutsåg bantades istället ner till en kamera som bara följer en enda spelare. Då det gäller svensk landslagsfotboll kallas kameran Zlatan-cam.

När matchen mot Makedonien började höll jag på att lägga barnen och var tv-offside. Jag hade dock mobilen på fickan och kunde i smyg fibbla mig in i TV4Play-appen.

Men appen ville inte visa matchen, i mobilen skulle man visst betala för det som är gratis i gammel-tv. Det tyckte jag var trist. Men jag hittade en gratisvisning från Malmö arena.

Zlatan-cam.

Hela första halvlek följde jag matchen utan ljud och bara med en kamera riktad mot Zlatan. Det var fascinerande. Jag lärde mig snabbt. Zlatans mimspel visar hur spelet funkar. Hans ständiga pekande mot fötterna visar att han ville ha boll men inga jävla ballonger. När motståndarna har bollen lunkar Zlatan. Zlatan passar ibland på att kolla in sina naglar. När Zlatan tröttnar på att vara utan boll går han till mittfältet och ser till att han får en passning. Den passningen slår han vidare på ett tillslag. När Zlatan väl springer är det som att hela mobiltelefonen vibrerar och skärmen dunkar. Zlatan är explosiv. Jag lär mig att om Zlatan inte rör bollen blir det inga farligheter framåt.

Till slut somnade barnen och jag fick tag i en tv. Men Zlatan-cam fick följa med som second screen. Jag upptäckte att Zlatan-cam låg ungefär en minut i fördröjning. Så nu kunde jag se anfall och därefter se Zlatans hela rörelseschema och beteende som en superrepris.

Och då kände jag att framtiden trots allt gett mig en ytterligare dimension i mitt sport-tv-tittande.

 

I kväll missar jag inte ”Bates motel” i SVT.

 

TILLÄGG:

He!

”Vetenskapens värld” lärde mig att stå, gå och träna på motionscykel tre minuter i veckan räcker långt – en dröm går i uppfyllelse.

Eh?

Varför har jag fortfarande inte sett ”Borgen”? Skandal.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB