Startsida / Inlägg

Bra hjälp mot naturens terror

av Klas Lindberg

Naturen.
Vansinnig och ondskefull.
På sommaren vill vi alla leva farligt.
Jag är av åsikten att naturen i grunden vill oss illa. När jag är hemma i villaträdgården stöter jag på allehanda elaka naturentiteter. Taggbuskar som inte vill annat än att sätta en tagg i mig när jag oskyldigt försöker nå en boll som hamnat därunder. Brännässlor som obekymrat bränner mina barns små fötter och som illasinnat sträcker sig mot mig när jag oljar vårt spruckna staket. Tisteln som klämmer sig igenom såväl trädgårdsduk som nylagd trall för att ge oss i familjen djävulen när vi som minst anar det.
För att inte tala om den kemiska krigsföring all natur ägnar sig åt; pollenchocker från ingenstans som förlamar halva min släkt under en-två månader om året.
Och det här är bara i villaträdgården. Naturen vill oss ont men ändå söker vi oss ut, till den, på semestern, på sommaren. På landstället i Stockholms skärgård är det rena rama krigszonen. Fästingar försöker lönnmörda oss. Huggormarna i slänten lurar i bakhåll, väntar på ett par bara fötter att sätta dödliga huggtänder i. Getingboet i grillen vi inte använt sen förra året innehåller tokiga dödsgetingar. Myggorna jobbar långsiktigt och knäcker oss sakta genom blodsugande och kliande bett. Röda myror biter min dotter så hon gråter. Gäddan i vassen lurar med vassa tänder. Svanar väser, varnar oss för att ens tänka på att beträda vår egen brygga.
Men vi är ändå här, på landet, och vi tar det. Vi köper naturens terror. Vi till och med trivs. Vi fiskar, badar och springer barfota på gräset, trotsar alla hot.
Men vi pratar, spekulerar och kommer med teorier om allt som har med det vilda att göra.
Då passar det bra med hjälp, några som ger korrekta svar. SVT1 naturtimme med ”Mitt i naturen” och ”Studio natur” ger oss detta. Gamla sportankaret Yvette Hermundstad är genuin i sin skogsmulleroll och i sitt frossande av Ölands vilda blommor och sökande i gåtan varför älgkalvarna oförklarligt dör.
Ännu bättre är ”Studio natur” där Linda Olofsson kräver svar av naturexperterna Marie Dacke, Kristina Sundell, och Bent Christensen på kniviga frågor ställda av naturskeptiker som jag. Och som levererar svar som jag sen kan använda för att agera allvetande naturkonung då ungarnas frågor haglar.

I kväll missar jag inte dam-EM i TV4.

 

KLAS LINDBERG

He!
Intressant dokumentär ”Kungen av Mont Ventoux”, en virtuell kamp mellan cyklare ur olika epoker.

 

Eh?

Underbara ”Fönster mot gården” – men 21.45 är för sent, SVT.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ola Palmström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB