”Fem myror…” har äntligen fått en utmanare
avMagnus. Brasse. Eva.
Briljanta, underbara – och stigmatiska.
Äntligen vågar någon utmana ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.
Om en dryg vecka fyller ”Fem myror är fler än fyra elefanter” 40 år.
Det var den 19 november 1973 som barnprogrammet hade sin premiär i dåvarande TV2. Det var en sensation. ”Fem myror…” var inte alls så pedagogiskt och vänsterpolitiskt korrekt som de andra barnprogrammen. Det var i stället pråligt, skrikigt, larvigt, prutthumoristiskt – och alldeles för barnsligt för att vara ett seriöst barnprogram.
Men helt underbart tyckte barnen som trots att de hade kul av bara farten lärde sig både räkna och läsa.
Under hösten har min familj suttit bänkade framför Youtube för att titta på lattjo-lajban-lådan, ”Rena smörjan att heta Örjan”, ”Ärliga Evas ädelstenar” och alla andra 40-åriga klipp.
Det är briljant.
Men ”Fem myrors…” monumentala impact på barn-tv-världen har också haft negativa konsekvenser. Få har vågat skapa något i samma ärende. Jämförelsen tycks avskräcka.
Därför blir jag glad när UR nu satsar stort på ”Livet i Bokstavslandet”. I går var det premiär i Barnkanalen.
Det handlar om ett sketchprogram med sång- och dansnummer med full fokus på alla barn som är på väg att lära sig att läsa. Det är ett ”Fem myror är fler än fyra elefanter” för 10-talet.
I rollerna ser vi Björn Kjellman, Katharina Cohen, Omid Khansari och Emma Molin – alla mycket engagerade och sprudlande.
I Bokstavslandet bryr sig invånarna sig bara om bokstäver och ord. På teatern, där ensemblen får i uppdrag att göra en show om nya bokstäver varje kväll. På sjukhuset, där trasiga ord lämnas in för akut operation. Och i Bokstavsbutiken, där kunder blir övertygande om hur fantastiska bokstäver är.
”Livet i Bokstavslandet” är befriande kreativt, kul och blåser nytt i liv i denna kvävda genre.
Allt håller inte samma verkshöjd som ”Fem myror..:” – men det känns taskigt att ens dra denna satsning in i den jämförelsen. Det viktigaste är att dagens bokstavstroende barn får något nytt att sätta tänderna och hjärnorna i.
Och det känns generöst att UR i går gjorde en Netflix och la ut samtliga 16 avsnitt på sin webbplats.
I kväll missar jag inte ”Idol”.
KLAS LINDBERG
He!
Gillar verkligen tonen i ”I huvudet på Gunde Svan”.
Eh?
”Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.” är härligt festligt.