Startsida / Inlägg

Patriotisk action i ”The Last Ship” (men glöm inte skämskudden)

av Sandra Wejbro
Eric Dane och Rhona Mitra.
Eric Dane och Rhona Mitra.

Undergången är här.

Perfekt friserade ”McSteamy” laddar kanonerna för att rädda det som är kvar av världen.

Det finns inget mer uppiggande än en riktigt dyster undergångsskildring. Brittiska ”Utopia” (Channel 4) gör det mest spännande och fasansfullt just nu, med sitt fokus på den ohållbara befolkningsökningen och hur en ”innovativ” grupp människor beslutar sig för att lösa problemet.

Den postapokalyptiska mastodontserien ”The last ship”, som hade premiär på TNT i Sverige på söndagen, är mer konventionell i sin uppbyggnad. Ett dödligt virus sprids över jorden och utplånar större delen av befolkningen, men ett amerikanskt krigsskepp under ledning av Kapten Chandler (Eric Dane) har befunnit sig i radioskugga ute till havs och missat all uppståndelse. Med på fartyget finns forskaren Dr Scott (Rhona Mitra) på hemligt uppdrag att hitta ett botemedel mot pandemin.

Förstämningen är stor när besättningen inser att de inte har några hem att återvända till. Som om inte en global pandemi vore nog ställs de även mot fientliga ryssar och så småningom al-Qaida. Det blir en hel del spektakulära actionscener för den som är lagd åt det hållet. En av producenterna heter, föga förvånande, Michael Bay, mer känd som regissör åt filmer som ”Transformers” och ”Armageddon”.

”The last ship” blev en publiksuccé i USA och det är redan klart att serien får en andra säsong. Men frågan är om svenska tittare kommer stå ut med den rätt fyrkantiga amerikanska patriotismen. Även när de försöker spegla mångfald (en kvinnlig afroamerikansk soldat sörjer sin flickvän) känns det påklistrat och klumpigt.

Allt domineras trots allt av hjälten, den oändligt modige och starke kaptenen (som ser stilig ut i kritvit uniform). ”Grey’s anatomy”-doktorn Eric Dane spelar honom perfekt träig och sammanbiten. Rhona Mitra är inte mindre stel som hans sparringpartner – den målmedvetna och stenhårda forskaren (som självklart är stilig i svettigt linne).

Detta må vara acceptabelt som actionserie betraktat – men när de underlydande ber om tillstånd att salutera sin omänskligt perfekte kapten gömmer jag mig i skämskudden och stannar där tills klyschfesten är över.

I kväll ser jag ”Resurrection”, Kanal 5 21.00.

Ha!

”Weissensee”, SVT2. Sorgligt och vackert. Missa inte!

Gah!

TV4 visar repriser av ”Solsidan” och ”Hellenius hörna” på bästa sändningstid. Slappt.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB