En parlamentarisk rysare
avFoto: Gustav Hugosson. Bilden är ett montage.
Hade det varit val i Tyskland på söndag hade ingen av de klassiska koalitionerna, CDU/CSU-FDP och SPD-Die Grüne, fått egen majoritet. Det visar en undersökning från ZDF som publicerades i dag.
Tyskland tillämpar, till skillnad från Sverige, en så kallad positiv parlamentarism. Systemet innebär en tillträdande kansler måste ha stöd av en majoritet av ledamöterna i förbundsdagen för att kunna bli invald (i Sverige räcker det att en statsminister inte har en majoritet emot sig). Skulle opinionen hålla i sig till den 22 september återstår i praktiken bara en så kallad Große Koalition, ett blocköverskridande regeringssamarbete mellan SPD och CDU/CSU. Konceptet är väl beprövat: mellan 2005 och 2009 ledde Angela Merkel en regering med ministrar från både CDU och SPD. Peer Steinbrück – som i dag utmanar henne som kansler – var då finansminister.
Peer Steinbrück har flera gånger sagt att han inte har någon lust att sitta i ännu en regering under Merkel. Men i en intervju med Welt am Sonntag öppnar nu Steinbrück för ett sådant samarbete, om inte läget ser annorlunda ut efter valet. ”I en parlamentarisk demokrati fattar man inte principbeslut som kategoriskt utesluter koalitioner med andra partier”, sa han till Welt.
Angela Merkel leder fortfarande stort när väljarna får frågan om vem de helst ser som förbundskansler. 60 procent av tyskarna vill ha Merkel, bara 31 procent Steinbrück.